Filmările de pe camerele de bord ar putea deveni probe la Poliția Rutieră

Filmările de pe camerele de bord ale șoferilor sau cele de pe camerele de supraveghere din trafic ar putea deveni probe la Poliția Rutieră, iar șoferii riscă să primească amenzi usturătoare și să rămână fără permis de conducere.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat un proiect de lege care propune modificări semnificative la Codul Rutier, cu scopul de a întări aplicarea legilor de circulație și de a introduce sancțiuni mai riguroase pentru șoferii care încalcă regulile. Proiectul este acum în dezbatere publică și conține mai multe propuneri importante.

Potrivit acestor propuneri, șoferii care încalcă legea ar putea fi amendați pe baza probelor video obținute de la camerele de bord și de supraveghere.

Anchetele vor putea utiliza imaginile furnizate de martori, persoane fizice sau autorități locale care au înregistrat astfel de încălcări.

Acest lucru va permite polițiștilor să acceseze camerele de supraveghere video din localități, fie ele publice sau private, pentru a obține dovezi ale încălcării regulilor de circulație.

Proiectul prevede și sancțiuni mai severe pentru șoferii recidiviști. De exemplu, dacă un șofer este depistat conducând sub influența alcoolului și repetă această infracțiune într-un interval de cinci ani, perioada de suspendare a permisului de conducere va crește de la 90 la 120 de zile.

De asemenea, orice medic care constată că un șofer are capacitatea psihologică afectată va fi obligat să îl trimită la un psiholog pentru evaluare, indiferent de cât timp a trecut de la ultimul consult.

În plus, proiectul propune să facă obligatorie testarea șoferilor în mașina cărora polițiștii găsesc recipiente cu alcool, înlocuind opționalitatea testării în situația actuală.

Aceste modificări au ca scop îmbunătățirea siguranței rutiere și prevenirea încălcărilor de circulație în România, scrie a3.ro.