Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a invitat pe suceveni și pe turiști să ia parte la Festivalul Medieval „Ștefan cel Mare”, ce se va desfășura între 17 și 20 august în Cetatea de Scaun a Sucevei. Invitația lansată de șeful administrației județene se adresează și sucevenilor care lucrează peste hotare, întrucât luna august este dedicată Diasporei.
„Dragi suceveni, dragi invitați în județul Suceava, vă adresez un cuvânt de bun venit în luna august lună dedicată în special Diasporei. Bun venit în județul Suceava și aș face o referire la Festivalul Medieval Ștefan cel Mare. În ultimii 15 ani, am organizat în Cetatea de Scaun a Sucevei acest festival medieval care a crescut de la an la an. Acum, Suceava este în măsură să spună că are cel mai mare festival medieval organizat din toată țara. Anul acesta, vă invităm la acest eveniment, la care vor participa 37 de trupe, din România și alte șase țări, respectiv Turcia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Republica Moldova și Ucraina. Anul trecut am avut în jur de 30.000 de participanți la eveniment, care au vizitat cetatea în acea perioadă, iar anul acesta așteptăm, la fel, să vină mulți turiști, porțile cetății sunt deschise”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.
Șeful administrației județene a subliniat că vor fi spectacole ecvestre pe timp de noapte, dar și spectacole de foc, specifice cetăților, prezentate de o trupă din Timișoara. Totodată, pe 17 august, în Cetatea Marelui Ștefan se va juca piesa „Apus de Soare”.
În altă ordine de idei, președintele CJ Suceava a anunțat că, imediat după finalizarea Festivalului Medieval, vor fi demarate lucrările de restaurare a Cetății de Scaun a Sucevei. El a spus că proiectul pentru restaurarea monumentului istoric are o valoare de șase milioane de euro, bani alocați de Consiliul Județean.
„Sunt lucrări mari de restaurare în Cetatea de Scaun a Sucevei, pentru consolidarea contraescarpei, a escarpei, pentru plombarea și chituirea șanțului interior al cetății și va fi consolidată pulberăria. De asemene se va face un alt pod consolidat la intrarea în cetate, iar toată balustrada și mâna curentă va fi înlocuită și consolidată, plus alte lucrări. Anul trecut, Cetatea de Scaun a Sucevei a fost vizitată de peste 200.000 de turiști. Deci, Suceava devine un pol de atracție turistică și pentru că aici avem cetatea marelui Ștefan, există un interes foarte mare pentru acest obiectiv, dar și pentru că sunt multe evenimente care atrag turiștii în Cetatea de Scaun de Scaun a Sucevei”, a conchis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.