Flutur, la Forumul Economic Regional Moldova: „Dacă nu devenim mai prietenoși cu mediul de afaceri avem o probelmă”

Vineri, 5 iulie, a avut loc deschiderea oficială a Formului Economic Regional Moldova, eveniment ce se desfășoară la Vatra Dornei. Astfel, pe scena de la Cazinoul Băilor au urcat președintele CAPDR, Ion Ștefanovici, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandei, rectorul USV, Mihai Dimian, primarul Ilie Boncheș, primarul ales al municipiului Vatra Dornei, Marius Rîpan, dar și mai mulți primari din județ și din țară.

În discursul său, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis că a solicitat majorarea fondurilor europene pentru programele transfrontaliere și o gândire mai prietenoasă cu mediul de afaceri. De asemenea, Flutur a subliniat că stabilitatea politică este foarte importantă pentru implementarea ideilor propuse la acest forum.

„Am cerut mai multe lucruri forurilor europene. Majorarea sumelor pentru programele tranfrontaliere. Sunt prea mici sumele cu Ucraina. Nu se poate așa ceva. Noi avem nevoie de majorări de sume explicate Comisiei Europene care sigur va înțelege. Apoi, dacă nu vom gândi mai prietenos cu mediul de  afaceri și vom continua birocratizarea României vom plăti scump. Sunt atenționări de la Bruxelles pentru depășirea deficitului pe cheltuieli publice. Dacă nu produci și nu devenim mai prietenoși cu mediul de afaceri avem o probelmă. Aceste lucruri trebuie discutate apăsat și de la Vatra Dornei trebuie să plece mesaje către guvernul de la București și către Comisia Europeană”, a transmis Gheorghe Flutur.

De asemenea, el a subliniat că una dintre marile provocări ale prezentului este reprezentată de investițiile în infrastructura rutieră, respectiv în autostrăzi. De asemenea, o altă ramură importantă în care trebuie făcute investiții este Educația.

„Trebuie să le grăbim. Și noi avem dreptul al autostrăzi și poate au plecat compatrioții noștri la muncă în alte țări pentru că nu au avut autostrăzi. Vin investitori și au nevoie de forță de muncă pe specializări diverse. Cu Universitatea avem programe curajoase dar avem nevoie de învățământ dual și multe meserii”, a adăugat Flutur.

Totodată, șeful administrației județene a vorbit și despre importanța înființării parcurilor industriale ce vor conduce la creșterea numărului locurilor de muncă din județul nostru.

„Nu ne putem face că nu vedem aceste probleme de  la graniță și pe vreme rea trebuie să ne pregătim  de vreme bună adică România și zona noastră să fie participant activ în reconstrucția Ucrainei dar și a Republicii Moldova. Noi avem un rol, iar județele de graniță trebuie să fie mult mai active”, a mai spus Flutur. 

Forumului Economic Regional Moldova, ediția 2024, este axat pe mai multe subiecte concentrate în trei paneluri principale, respectiv investiții, sănătate și turism și reunește oameni de afaceri, experți,  factori de decizie de la nivel național și internațional, reprezentanți diplomatici acreditați în România, pentru a discuta despre provocările și oportunitățile economice specifice Europei de Sud-Est, evidențiind avantajele și oportunitățile economice ale județului Suceava și Regiunii Moldova (Nord Estul României și Republica Moldova).

Pe lângă discuțiile din cadrul celor 3 paneluri, programul evenimentului cuprinde și un tur ghidat al stațiunii Vatra Dornei, precum și vizite la obiective investiționale din județ.