Flutur, la Ședința Solemnă dedicată Zilei Bucovinei: „Dorim să arătăm țării întregi și lumii că se poate salva o clădire monument, dacă este voință, înțelepciune și unitate”

Marți, 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, deliberativul județean a organizat o ședință solemnă pentru a evoca împlinirea a 105 ani de la Unirea Bucovinei cu România. Ședința a avut loc în incinta Cazinoului din Vatra Dornei proaspăt reabilitat  și redat comunității sub forma Centrului Muzeal ,,Cazinoul Băilor”. 

În deschidere, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a prezentat istoria Bucovinei, de la 1918 și până astăzi, subliniind că niciodată nu este prea mult când vine vorba despre acest ținut.

„Astăzi, de Ziua Bucovinei, hotărâtă prin lege, am hotărât să că nu putem să sărbătorim altundeva, decât la Vatra Dornei, în acest complex muzeal care se identifică cu istoria Bucovinei. Dorim să arătăm țării întregi și lumii că se poate salva o clădire monument, dacă este voință, înțelepciune și unitate. Relația dintre Biserică și stat și autoritățile publice a funcționat și eu cred că așa cum a dat rezultate vreau să încurajez să avem cât mai multe astfel de exemple de succes. Vorbim aici de palatul de cură, de vindecare. Noi, românii, avem nevoie de vindecare. Această clădire era făcută pentru cei care vin în stațiune să se vindece, să se liniștească. Eu cred și trebuie să recunoaștem, că avem nevoie. Dorna își deschide porțile pentru o stațiune care liniștea, care vindeca și sunt convins că va face în continuare acest lucru. Această clădire va fi un loc de refugiu pentru hrană spirituală, pentru concerte, pentru întâlniri. De altfel, am văzut o rană neînchisă spusă la microfon: retrocedările. Știm și trebuie să acceptăm că există această rană. Așa cum am găsit soluții la atâtea, va trebui să găsim soluții și la asta”, a declarat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

În cadrul ședinței solemne de la Vatra Dornei a luat cuvântul și prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, care a transmis că este un privilegiu să se afle în această sală, la scrierea unei file de istorie. De asemenea, el i-a felicitat pe toți cei implicați în proiect.

„E un privilegiu că mă în această sală, la scrierea unei file de istorie, alături de oameni care se încăpățânează să ne reamintească tuturor care ne sunt valorile și credința și care ne reamintesc să pășim drept în drumul pe care îl avem de parcurs în viață”, a transmis prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan.

Un cuvânt referitor la această zi importantă a rostit și liderul consilierilor social democrați din cadrul Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Iacob. El a subliniat că pe aleșii locali ar trebui să îi preocupe mai mult interesul celor mulți.

Cuvinte de laudă la adresa Bucovinei și a bucovinenilor a avut Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, el subliniind că județul nostru este o parte importantă și valoroasă a Regiunii Nord Est.

„Sunteți o parte importantă și valoroasă a Regiunii Nord Est a României, pe care eu o reprezint.Este cazul să ne gândim cu încredere și la viitor, pentru că astăzi, spre deosebire de momentele evocate de domnul președinte, facem parte dintr-o comunitate care ne sprijină. Vreau să felicit Consiliul Județean Suceava și orașele din județul Suceava pentru că sunt între campionii fondurilor europene, care au reușit să transforme banii în proiecte cu impact, în proiecte pentru comunitate”, a transmis Vasile Asandei.

De asemenea, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a evidențiat importanța semnificației Zilei Bucovinei, subliniind că fără acest eveniment nu s-ar mai fi realizat Marea Unire. Totodată, el a subliniat că nu pot fi uitați nicicând cei care au pus bazele unirii Bucovinei cu țara.

„Iancu Flondor, care a fost un foarte bun politician și strateg, a reușit într-o lună să mobilizeze toți bucovinenii și să anunțe autoritățile austriece, pe cele de la Cernăuți și pe regele Ferdinand de intenția unirii care s-a întâmplat.  De aceea, pe aleea unioniștilor din vecinătatea Palatului Administrativ din Suceava sunt busturile lui Iancu Flondor și al lui Iacon Zadik.  Acum construim Bucovina europeană, însă trebuie să ne respectăm identitatea, lucru care s-a întâmplat astăzi la Vatra Dornei”, a transmis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

După alocuțiuni, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a conferit o serie de distincții „Meritul Bucovinei” din partea instituției pe care o reprezintă.

Astfel, printre cei distinși se numără PF Daniel, patriarhul BOR, IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar, secretarul de stat Ciprian Olenici, ing. Ciprian Muscă, directorului ADR Nord-Est, Vasile Asandei, subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, Doina Iacoban, Marius Rîpan, viceprimarul municipiului Vatra Dornei, precum și altor persoane.