Flutur: „PNL are un program de guvernare cu motoare principale care au drept scop creșterea economică”

Prim-vicepreședintele PNL și președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis că Partidul Național Liberal are un program de guvernare cu motoare principale care au drept scop creșterea economică. În acest sens, reînnoirea industrială a României, sau mai exact o nouă politică industrială, este o prioritate pentru PNL. Punctul de plecare este asigurarea unor surse de energie sigure, mai ieftine și cu prioritate din producția internă. Aici liberalii au în vedere exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, dar și investiții în infrastructura de transport al energiei.
„De asemenea, PNL are în vedere elaborarea unor scheme de ajutor de stat pentru industria siderurgică și petrochimică, dar și sprijin pentru micii industriași cu afaceri de până la 50 de milioane de euro. Schemele de ajutor de stat vizează prelucrarea primară a resurselor naturale în țară. De multe ori, micii industriași contribuie la diversificarea și creșterea capacității de producție, dar au dificultăți în accesarea capitalului industrial. Din acest motiv, se are în vedere acordarea de granturi, care, în unele cazuri, pot acoperi până la 30% din valoarea investiției, acordarea de credite fiscale la sfârșitul investițiilor pentru procurarea capitalului circulant, dar și sprijin pentru acreditări și certificări internaționale, necesare pentru accesul produselor pe piața externă. Este avut în vedere și sprijinul pentru prelucrarea metalelor neferoase, cum ar fi cuprul.
PNL are în vedere crearea de facilități pentru accesul investitorilor la utilități publice, obținerea de acorduri și avize prin procedură simplificată, precum și crearea unor mecanisme de expropriere echitabile pentru toate părțile, dar printr-o procedură simplificată. România trebuie să răspundă la anumite realități și să le schimbe în favoarea sa. Două exemple sunt relevante: suntem o țară cu 15 milioane de hectare de teren agricol, din care 10 milioane sunt teren arabil, și totuși avem un deficit rușinos al balanței comerciale agricole; aici trebuie investit în producție, procesare și stocare a producției alimentare. În al doilea rând, românii cheltuie aproximativ 10 miliarde de euro pentru turism în afara țării și doar 5 miliarde în România”, a transmis Gheorghe Flutur.
El a adăugat că: „Cum facem să inversăm acest raport, adică să cheltuim mai mulți bani acasă pentru a vizita frumusețile acestei țări? Este nevoie de investiții în turism. În județul Suceava, dacă ne gândim la investiții, putem valorifica resurse precum minereurile și lemnul, producția agricolă vegetală și animală, tradițiile în industria textilă și cea de încălțăminte, producția de materiale de construcții, turismul și serviciile. Acestea sunt câteva domenii unde este nevoie de sprijin consistent.
Aceasta va însemna reînnoirea industrială a României, adică valorificarea resurselor naturale aici, acasă, valorificarea potențialului uman și aducerea de tehnologii moderne pentru a ține pasul cu concurența”.
CMF: 11240002