Harșovschi, nemulțumit de lucrările ACET-ului: „Cer public directorului Groza Ștefan să lase încăpățânările și să încheie un contract cu o societate care să readucă la starea inițială terenul după fiecare intervenție” 

Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, a declarat miercuri, 29 mai, în cadrul unei conferințe de presă, că doar la 7 asociații de proprietari din oraș a fost schimbat președintele, în urma alegerilor, la restul de 129 conducerea rămânând aceeași.

Harșovschi a precizat că, în cadrul unei asociații de proprietari, organul suprem îl reprezintă Adunarea Generală, care este formată din toți proprietarii. Cel puțin o dată pe an are loc această ședință la care ar trebui să participe toți proprietarii sau ori de câte ori este nevoie se demarează procedura de adunare generală extraordinară.

„În municipiul Suceava sunt 136 de asociații de proprietari, iar anul acesta am participat la 34 de adunări, încercând să preiau cât mai multe din problemele oamenilor pentru a le rezolva în limita atribuțiilor.

La 7 asociații de proprietari au fost alese în funcția de președinte alte persoane: Asociația de proprietari nr.T3, Asociația de proprietari nr.21 Zorilor, Asociația de proprietari nr.21 George Enescu, Asociația de proprietari nr.41, Asociația de proprietari Turn 46, Asociația de proprietari Universității 8A, Asociația de proprietari nr.7.

Una din problemele cele mai stringente care este adusă în discuție în fiecare an în cadrul acestor adunări este cea a diferențelor de apă rezultate între contorul de branșament și contoarele individuale din interiorul apartamentelor. După cum este stipulat în Legea nr.241/2006, contorul de branșament este montat la limita de proprietate. În cazul blocurilor (nu și a complexelor rezidențiale) limita de proprietate o reprezintă amprenta blocului la sol. În foarte multe cazuri aceste apometre de branșament sunt situate la câțiva metri de bloc, dacă nu chiar zeci de metri.

Au fost situații când scări de bloc au schimbat apometrele individuale și le-au înlocuit cu cele cu modul radio, ca citirea acestora să fie făcută în același timp pentru a exclude aproape total aceste diferențe, însă nu au fost eliminate total. Nemulțumirea este a proprietarilor pentru că ei doresc să plătească doar strict ceea ce consumă.

Sunt și cazuri mai absurde când apometrul de branșament este montat la nivel de bloc și nu de scară cum este cazul blocului A de pe strada Ana Ipătescu, bloc ce este în componența Asociației de proprietari nr.1 Parc. Au fost realizate, printr-un program de finanțare cu fonduri nerambursabile în anul 2016, cămine separate care au montate apometre de către furnizorul de utilitate, însă cei de la Acet spun ca branșarea scării este în sarcina proprietarilor. Căminele care s-au făcut sunt amplasate la o distanță de 5-6 m de bloc, ceea ce presupune intervenția pe domeniul public al municipiului. Menționez că până acum toate s-au făcut cu ACET ul, doar aici nu vor să le facă”, a spus Harșovschi.

El a adăugat că, în baza legislației în vigoare, conform Ordinului Ministrului cu nr.1112/411/2000 și a unui regulament, aprobat prin HCL 164 din 27 aprilie 2023, au fost aplicate numeroase sancțiuni și avertismente, având o valoare de 74.000 lei.

„Aproape 600 de avarii anunțate, dar de fapt, în teren sunt mult mai multe și tot atâtea gropi lăsate în urma lor. Orașul și sucevenii suferă din cauza nepăsării unei persoane care ar trebui să își facă treaba cu profesionalism, nu în derâdere.

Mă voi implica și voi face ca astfel de situații să nu mai fie, voi cere un audit să văd cum au fost rezolvate nemulțumirile proprietarilor.

Cer public directorului Groza Ștefan să lase încăpățânările și să încheie un contract cu o societate să readucă la starea inițială terenul după fiecare intervenție, așa cum au contract cei de la Thermonet sau alți operatori!”, a conchis Harșovschi.