Iaurtul în alimentația bebelușului: 3 lucruri pe care ar trebui să le știi

Momentul diversificării este așteptat cu nerăbdare și emoții de mulți părinți, care adesea se întreabă ce alimente ar trebui să includă meniul micuților lor, acum că sunt suficient de mari pentru a mânca și altceva în afară de lapte. Fie că optezi pentru diversificarea clasică, fie că alegi autodiversificarea, iaurtul este unul dintre alimentele care ți se vor recomanda cu siguranță. În acest articol vei descoperi de la ce vârstă poate consuma bebe iaurt, de ce ar trebui să îi oferi acest produs lactat, dar și cum ar trebui să fie un iaurt bun pentru bebeluși. 

  1. Când se dă iaurt la bebeluși?

Introducerea iaurtului în alimentația bebelușului este recomandată de către pediatri începând cu vârsta de 6 luni, atunci când sistemul digestiv al bebelușului este suficient de matur pentru a procesa acest tip de aliment.[3] De aceea, aceasta este și vârsta recomandată în general pentru începerea diversificării la bebeluși. Introducerea alimentelor solide în alimentație bebelușilor înainte de vârsta de 6 luni se face doar la indicația medicului, în situații excepționale. 

Atenție! Alergia la lactate reprezintă o problemă destul de comună, așa că urmărește reacțiile bebelușului tău după ce consumă iaurt. Vărsăturile, diareea, erupțiile cutanate, umflarea zonei ochilor sau a gurii sunt semne ce indică o posibilă reacție alergică. Dacă apar, nu-i mai oferi iaurt bebelușului tău și cere cât mai repede sfatul unui medic.[3]

  1. Care sunt beneficiile iaurtului pentru bebeluși?

Iaurtul este o alegere excelentă pentru a fi introdus în alimentația bebelușului datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă. În primul rând, iaurtul este o sursă foarte bună de nutrienți esențiali pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Este bogat în calciu, un mineral vital pentru dezvoltarea oaselor și dinților sănătoși. De asemenea, iaurturile pentru bebeluși furnizează proteine necesare pentru dezvoltarea musculară și vitamine, cum ar fi vitamina D, necesară pentru absorbția calciului, și vitaminele B, care contribuie la metabolismul energetic. Deoarece iaurtul este ușor de digerat, este o opțiune ideală pentru copiii cu sistem digestiv sensibil.[1][3]

În plus, iaurtul conține probiotice, bacterii „bune” care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății sistemului digestiv al bebelușului. Aceste bacterii probiotice contribuie la stabilirea unei flore intestinale sănătoase, ajută la digestie și pot chiar să prevină sau să amelioreze anumite probleme digestive, cum ar fi constipația.[1][3]

Tot datorită conținutului său de probiotice, iaurtul poate contribui la întărirea sistemului imunitar al bebelușului. Aceste bacterii benefice pot ajuta la creșterea numărului de celule imunitare, precum și la producerea de anticorpi, care protejează organismul și îl ajută să lupte împotriva bolilor și infecțiilor.[2]

  1. Ce iaurt se dă la bebeluși?

Când vine vorba despre alegerea iaurtului potrivit pentru bebeluși, există câteva aspecte importante de luat în considerare[1][3]. Este esențial să alegem un iaurt fără aditivi, coloranți sau arome artificiale. Ideal ar fi un iaurt natural, plin de probiotice benefice pentru sistemul digestiv al bebelușilor. 

Un alt aspect crucial este evitarea iaurtului cu zahăr adăugat și a celui conține miere. Aceasta din urmă nu trebuie niciodată oferită copiilor cu vârsta sub 12 luni – există riscul să provoace botulism. Dacă totuși dorești să îndulcești iaurtul celui mic, îl poți combina cu diverse fructe. Din punct de vedere al conținutului de grăsimi, se recomandă ca bebelușilor și copiilor cu vârsta până în 2 ani să li se ofere iaurturi și alte produse lactate integrale.

Există însă numeroase iaurturi pentru bebeluși care îndeplinesc toate aceste criterii, astfel că nu îți va fi greu să găsești unul potrivit pentru micuțul tău. Dacă preferi, poți chiar încerca să-i oferi iaurt pentru bebeluși făcut în casă.

Iaurtul este nu doar o sursă excelentă de proteine, ci și un probiotic natural, esențial pentru dezvoltarea unui sistem digestiv sănătos și care are numeroase beneficii pentru sănătatea lor mici. Totuși, este important ca acesta să îi fie oferit bebelușului doar după vârsta de 6 luni, când sistemul său digestiv este pregătit pentru alte alimentele decât laptele matern sau formula de lapte praf. Ai grijă, de asemenea, să verifici ingredientele pe care le conține un anumit iaurt înainte de a-l introduce în alimentația bebelușului tău. 

Bibliografie: 

  1. Mekeisha Madden Toby. „Can Babies Have Yogurt?”, Healthline, www.healthline.com/health/parenting/can-babies-have-yogurt. Accessed 20 Sept. 2023.
  2. „Should You Take Probiotics?”, Harvard Health, www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-take-probiotics. Accessed 20 Sept. 2023.
  3. „When Can a Baby Have Yogurt?”, WebMD, www.webmd.com/baby/when-can-a-baby-have-yogurt. Accessed 20 Sept. 2023.