Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, și viceprimarul Lucian Harșovschi au efectuat miercuri. 10 aprilie, o vizită de lucru în Cartierul Tinereții, acolo unde se realizează lucrări de modernizare a iluminatului public. Potrivit edilului, investiția este finanțată prin Administrația Fondului de Mediu.
„Dacă în trecut pe fonduri elvețiene s-au schimbat 4.300 de lămpi și ulterior prin economia făcută peste 9.200 de corpuri de iluminat în școli acum prin Administrația Fondului de Mediu suntem din nou la treabă și schimbăm 1.274 de corpuri cu led. În zona Aleea Dumbrăvii cu străzile aferente deja s-a lucrat iar acum suntem în cartierul Tinereții și dacă merge în acest ritm în luna mai vom schimba inclusiv lămpile de pe artera principală de la intrarea dinspre Botoșani până la ieșirea spre Fălticeni cu corpuri de iluminat tip led. Mai avem o etapă a două care este aprobată de AFM iar acum suntem în licitație pentru alte 200 de corpuri de iluminat. În total 50 de străzi din municipiul Suceava vor avea aceste corpuri de iluminat tip led. Conform calculelor făcute de specialiști se va face o economie la energia elecrică de de 50%. Acest lucru arată clar că Suceava este un oraș verde și continuăm aceste investiții prietenoase cu mediul înconjurător dar și cu buzunarele noastre”, a declarat viceprimarul Lucian Harșovschi.
La rândul său, primarul Ion Lungu reamintit că municipiul Suceava a fost premiat la Gala Smart City la capitolul „Smart energy” fiind menționat exact proiectul de reabilitare a iluminatului public.
„Noi practic cu aceste proiecte acoperim întreg orașul cu lămpi tip led. Pot să spun că la axul principal am făcut prima modernizare în 2012 când încă nu se punea problema iluminatului tip led și, de aceea, schimbăm corpurile acum la axul principal. Suntem singurul oraș din România care are în proprietate iluminatul public și a fost un lucru extraordinar că am reușit să cumpărăm iluminatul public de la E.On. La acest capitol suntem dați ca exemplu de bune practici”, a spus primarul Ion Lungu.