Duminică, 3 iulie, în comuna suceveană Cornu Luncii a avut loc Festivalul Produselor Tradiționale, în aceeași zi locuitorii sărbătorind și Ziua Comunei. Evenimentul de anvergură a avut loc la Sala Sporturilor din Brăiești, o locație modernă și impozantă.
În deschiderea evenimentului, alături de primarul Gheorghe Fron au fost și alți colegi primari, dar și deputatul PSD de Suceava Gheorghe Șoldan, subprefectul județului Suceava Cristian Șologon și prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava Mihai Dimian.
„La mulți ani, locuitorilor din comuna Cornu Luncii – Suceava!
Duminică cu folclor și bunătăți tradiționale locale, cu bucurie și voie bună, la Ziua Comunei Cornu Luncii din județul Suceava. Am fost onorat și recunoscător să fiu invitat la această sărbătoare dedicată comunei și familiei. Am întâlnit aici oameni extraordinari, gospodari și veseli, care ne-au primit cum nu se poate mai bine, fiind un model de oameni care cinstesc locul. Îl felicit pe primarul comunei Cornu Luncii, domnul Fron Gheorghe, pentru Festivalul Produselor Tradiționale, eveniment cu care a ajuns la a VI-a ediție. Prin organizarea acestui festival, domnul primar Fron oferă posibilitatea producătorilor și antreprenorilor locali să fie cunoscuți, să își expună produsele, să-i întâlnească și să discute cu reprezentanții autorităților locale și centrale despre ce e de făcut pentru a avea și promova mai mult produse românești.
Am văzut aici, la festival, produse și bunătăți pe care sunt sigur că orice român și le-ar dori să le aibă la masă. De aceea, este nevoie de măsuri guvernamentale, dar și locale, prin care antreprenorii locali să își poată dezvolta afacerile, pentru a oferi românilor fructe și legume românești, bunătăți tradiționale, de calitate și la prețuri mai bune decât cele din magazine”, a transmis deputatul Șoldan.
Edilul de la Cornu Luncii le-a mulțumit celor prezenți pentru că au ales să ia parte la manifestările de duminică și i-a îndemnat să guste din toate bunătățile pregătite cu atâta dăruire și pricepere de către gospodari și gospodine.
„Transmit un bun venit gospodarilor și prietenilor din comuna noastră, din orașele și comunele județului nostru dar și din țară. Este o zi mare pentru noi, este Ziua Comunei și avem a șasea ediție a Festivalului Produselor Tradiționale. Noi promovăm tot ceea ce înseamnă produse tradiționale, meșteșuguri lăsate din moși strămoși și tot ce este mai frumos și ce avem de la părinții, bunicii și de la străbunicii noștri”, a spus primarul Gheorghe Fron.
Trebuie spus că localnicii, dar și turiștii, au putut vizita expoziția de produse tradiționale ale gospodinelor, gospodarilor și a firmelor din Cornu Luncii, dar și din împrejurimi. De asemenea, au fost degustate bunătățile preparate de bacii de la stânele din Cornu Luncii, cum sunt: cașul, urda, jântuitul, balmușul, berbecuțul la proțap și tocănița de miel. De altfel, au fost degustate și renumitele specialități tradiționale produse de firmele din comună.
Primarul Fron, promovare continuă a oamenilor din comuna sa
Edilul comunei, i-a premiat și în acest an pe cei care de 50 de ani trăiesc împreună, dar și pe cei care de-a lungul timpului s-au remarcat. Astfel, au fost sărbătorite 30 de familii din Cornu Luncii.
Primarul Gheorghe Fron le-a înmânat cuplurilor de aur diplome și buchete de flori. De asemenea, în cinstea celor care trăiesc împreună de jumătate de veac a fost oficiată o slujbă de mulțumire, după care aceștia au avut parte de o masă la Căminul Cultural din Brăiești.
„Doi oameni, doi tovarăși de drum ce și-au dăruit iubire și ne sunt exemplu. Cu ocazia acestei aniversări vă urez la mulți ani fericiți împreună”, le-a transmis primarul Gheorghe Fron cuplurilor de aur.
17 titluri de Cetățean de Onoare, înmânate de către primarul Gheorghe Fron
Și cum un de la un astfel de eveniment important nu aveau cum să lipsească oamenii de seamă, edilul de la Cornu Luncii a înmânat 17 titluri de Cetățean de Onoare celor care într-un fel sau altul au fost alături de comună și au promovat-o. Este vorba despre avocatul Mihai Ștefănoaia, cadru universitar la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, avocatul Adi Vasile Frijan, Petru Gabriel Negrea, proprietarul hotelului Toaca Bellevue din Gura Humorului, a hotelului „Zimbrul” din Câmpulung Moldovenesc și al cabanei Alpin Rarău, medicul stomatolog Teofana Elena Acîșoaie, lăcătușul mecanic Octavian Bistricean, medicul stomatolog Maria Lidia Condur, învățătoarea Ana Constantinovici, învățătoarea Filomița Grandel, educatoarea Mariana Grandl, Mihaela Iacob, profesor asociat la Universitatea „Dunărea” din Galați și angajată la Ministerul Culturii, educatoarea Elena Ilisei, actorul Adrian Ancuța, directorul unui Teatru privat din Ploiești, medicul urgentist la UPU Iași Simona Maftei, educatoarea Elena Vlad, educatoarea Elena Zaharia și despre Cătălin Constantin Acasandrei.
„Toți au muncit foarte mult și acolo unde sunt ne reprezintă cu cinste. Așa cum am promis vom face cetățeni de onoare toți învățătorii și educatorii din comună pentru că au luminat mințile copiilor noștri. Avem 13 medici în comună. Pe 10 dintre ei i-am făcut cetățeni de onoare în alte ediții ale Zilelor Comunei iar pe ceilalți trei îi facem astăzi”, a spus primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron.
Manifestările de ieri de la Cornu Luncii au inclus şi mai multe spectacole de muzică populară susţinute de interpreți consacrați, dar și de ansambluri folclorice, precum Orchestra „Rapsodia Vasluiului”, Margareta Clipa, Ansamblul Folcloric „Plaiuri Băcăuane”, Ancuța Corlățan, Loredana Streche, Beatrice Băndoiu, Micu Mîță, Grigore Gherman, Viorica Lupu, Florin Boita, Gabriel Treteag, Angela Galea, Petronela Popa, Narcisa Ciuhan, Bianca Cozma, David Chipăruți, Ana Țăran, Frederica Triola, Mihaela și Ionuț Cozma, Chiciriță Nicoleta, Alexandru Norocel, Petruța Lazurcă, Ansamblul Folcloric Sătesc „Megieșii” și alți artiști locali.