IPS Calinic susține că reînființarea Mitropoliei Bucovinei nu este posibilă din cauză că Arhiepiscopia nu dispune de infrastructura specifică pe care ar fi construit-o pe cele 20 de hectare de teren pe care Iohannis a refuzat să le transfere

IPS Calinic a postat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la secțiunea „Răspunsul ierarhului”, un nou mesaj transmis de un enoriaș. De data aceasta, ierarhul aduce în atenția publică posibilitatea reînființării Mitropoliei Bucovinei. IPS Calinic a subliniat că pentru a fi reînființată Mitropolia Bucovinei ar trebui ca la Suceava să existe catedrală, reședință, centru eparhial, săli de conferință, spital, etc, lucru care nu este posibil, dat fiind faptul că proiectul prin care Arhiepiscopia Sucevei ar fi putut intra în posesia mai multor hectare de teren a fost respins.
„Am văzut inițiativa dumneavoastră de a reînființa Mănăstirea Mirăuți, dar dacă tot vreți să redăm istoria înapoi, de ce nu faceți demersuri pentru reînființarea Mitropoliei Bucovinei? Consider că Suceava ar merita asta. De ce nu propuneți aceasta Sfântului Sinod?”, i-a transmis C. arhiepiscopului.

„Doamne, ajută!

Reînființarea Mitropoliei Bucovinei nu se justifică.

Mai mult, Suceava nu dispune de spații adecvate pentru o astfel de inițiativă (catedrală, reședință, centru eparhial, săli de conferință, spital etc.). După cum știți, demersul pentru obținerea unui teren pe care să se realizeze un astfel de proiect a fost respins, în favoarea unor așa-zise culturi experimentale.

Pace și gândul cel bun!”, a răspuns Calinic.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională a României legea prin care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților primește 20 de hectare de teren de la Stațiunea de Cercetări Agricole Suceava pentru construirea unui ansamblu arhiepiscopal, pe motiv că aceasta contravine unor norme și principii constituționale precum cele referitoare la calitatea și previzibilitatea legii.