IPS Teodosie, „la spovedanie” la Curtea de Apel Constanţa în dosarul în care este judecat pentru cumpărare de influenţă

Arhiepiscopul Tomisului a ajuns din nou la spovedanie în faţa instanţei. Vizat este dosarul în care Înaltpreasfinţitul Teodosie este acuzat de cumpărare de influenţă după ce i-ar fi promis bani unui om de afaceri.   

Arhiepiscopul Tomisului a fost însoţit de cei doi avocaţi ai săi din acest dosar. ”A fost o şedinţă destul de lungă pentru că au fost multe elemente ridicate, respectiv această chestiune pe care am spus-o de la bun început că nu există originalul acelei înregistrări.

Partea cred că bună şi putem să spunem că e bună şi s-a confirmat astăzi este că Parchetul ne-a spus, prin vocea procurorului de şedinţă, că nu există acele înregistrări în original la Parchet. Deci s-a confirmat acest lucru”, a declarat jurnaliştilor, la ieşirea din Curtea de Apel, avocatul Adrian Cuculis.

El a fost completat de colega sa din acest dosar, avocata Irina Luminiţa Stanciu.”E halucinant să auzi procurorul în sala de şedinţă că spune că există originalul, să-ţi confirme că nu există originalul înregistrărilor audio-video şi cui îi pasă dacă nu există originalul. Este halucinant. Dar pentru asta s-a format acest dosar şi ne aflăm astăzi aici”, a afirmat avocata.

Adrian Cuculis a mai adăugat că speră ca toate cererile de probă ridicate la şedinţa de miercuri vor fi admise.”Speranţele noastre sunt că vor fi admise toate cererile de probă pe care le-am ridicat astăzi şi vom lămuri situaţia cu privirea la acea înregistrare care se vede de la distanţă că este trunchiată”, a precizat Adrian Cuculis.

Următorul termen pentru procedura de cameră preliminară a fost stabilit la 4 octombrie. Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe ÎPS Teodosie, în luna mai a acestui an. ”În luna iulie a anului 2023, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitatea menţionată mai sus, ar fi promis unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 160.000 lei, reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”, au transmis procurorii DNA. Ancheta DNA a pornit după o investigaţie Recorder publicată în toamna anului trecut, relatează observatornews.ro.