Desigur că în era digitală actuală jocurile online sunt tot mai populare. Copiii în mod special sunt tentați de aceste distracții. Ori teama este de a nu îi lăsa să piardă vremea online, de a nu exagera cu timpul alocat activităților online. Sunt multe studii care arată că implicit vederea poate fi afectată, de lumina albastră emisă de ecrane. Așadar, care e limita sau cum stabilim una?
În mod inevitabil, toată lumea intră în contact cu jocurile online. Adulții preferă jocuri cazino fara depunere, copiii sunt tentați de jocurile demo. Desigur că astfel de jocuri pot fi la rândul lor benefice într-o oarecare măsură, pentru că jucătorul își antrenează și exersează răbdarea, strategia, gândirea critică și analitică și învață cum să rezolve sau să iasă dintr-o situație. Sunt situații de presiune, de logică, așadar își pun mintea la contribuție. Cu toate acestea, linia este una fină între ce este distracție și ce poate deveni un viciu.
Cum ne protejăm copiii în online?
Primul pas este limitarea timpului petrecut online, în felul acesta sunt evitate și riscurile asociate cu efectele negative ale ecranelor în dezvoltarea armonioasă. Se crede că un copil de 3 ani dacă petrece mai mult de două ore în fața ecranelor, are mai mari șanse să nu se dezvolte corect din punct de vedere cognitiv. Distrași de la realitatea în care trăiesc, cu ecranul în față, e ca și cum și-ar pune viața pe hold.
Un alt pas important este reprezentat de instalarea diverselor aplicații de urmărire ale istoricului sau de setările de parenting control. Deși nu sunt 100% precise, acestea ar putea elimina riscul de a găsi conținut nepotrivit pentru minori.
Acces cu limită, controlat și selectat pentru a fi potriviți
Uneori, chiar și în educație, este de mai mare efect să abordăm strategia invers. Cu cât interzicem mai mult un lucru, cu atât pare mai tentant. Cunosc și adulții aceste aspecte, în condițiile în care nu toți înțeleg cum stă treaba cu money management. Revenind, pentru a bucura și copiii și în același timp a încerca să menținem o limită sănătoasă între joc și obsesie sau distracție fără beneficii, poate că este mai util să le oferim acces, însă controlat și selectat. Căutați jocuri potrivite vârstei, jucați împreună și nu deveniți dușmanii din poveste.
Într-o oarecare măsură este de încurajat să descoperim și ce beneficii putem avea ca urmare a unor activități de acest tip.
Aviz adulților!
În timp ce pentru multă vreme toată lumea blama jocurile pentru că deveneau păcătoase pentru stilul de viață – atât al copiilor, cât și al adulților – acum ne dăm seama că lucrurile pot fi și diferite. Jocurile online pot deveni și ele parte din procesul educațional, dacă știm să ne folosim eficient de ele. Copiii deprind tehnici de abordări, învață despre progres – pierd, reiau acțiunea, încearcă din nou, reușesc sau nu, o iau de la capăt. Exersăm de asemenea cum să devenim multitasking.
Așadar, este bine să înțelegem că online-ul înseamnă acces la diversitate de surse. Ce e bine și ce nu este o chestiune de filtrare ținând cont de propriile interese.