În perioada 27 – 31 martie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți au organizat un adevarat maraton al prevenirii în unitățile de învățământ din mediul urban și rural arondat zonei Rădăuți.
Activitățile au fost organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Suceava și conducerile unităților de învățământ, fiind organizate activități interactive, concursuri și prezentări în contextul marcării programului național ,,Școala Altfel”.
Peste 1500 de elevi au participat la activități de prevenire a accidentelor rutiere și acțiuni de educație rutieră. Activitățile au fost desfășurate în special cu elevii din ciclul primar și gimnazial și chiar cu preșcolari. Au fost reactivate patrulele rutiere, iar copiii au înțeles importanța traversării străzii prin locurile special amenajate.
Elevii din clasele de gimnaziu dar și cei din ciclul liceal au înțeles faptul că bullying-ul are consecințe negative majore asupra stării emoționale a minorilor, constituind un factor de vulnerabilitate care poate afecta starea de sănătate psihică a viitorului adult și poate crește riscul apariției unor probleme precum depresia, anxietatea și fobia.
De asemenea, elevilor le-au fost prezentate și principalele categorii de riscuri la care se pot expune în mediul online, respectiv infectarea sistemelor cu programe de tip malware (viruși), furtul de identitate, cyberbullying și pornografia infantilă.
Activitățile de prevenire a acestor riscuri au constat în promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei, fiind oferite elevilor recomandări generale care privesc protejarea datelor personale și a parolei.
Totodată, toți elevii au primit recomandări pentru respectarea regulilor de circulație sau deplasarea de acasă către școală, pentru prevenirea implicarii evenimentele rutiere atât în calitate de pieton, câtși în calitate de bicicliști sau chiar de conducători auto în cazul elevilor mai mari.
Tinerii au fost interesați și receptivi la mesajele și recomandările polițiștilor, context în care au formulat întrebări, având loc discuții libere pe aceste teme.
Aceste întâlniri urmăresc încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul școlar, social sau familial, iar prin intermediul desfășurării unor astfel de activități, polițiștii își propun ca elevii să coștientizeze nu numai faptul că violența, în unitățile de învățământ sau în afara acestora, este interzisă și pedepsită conform legii, dar și faptul că efectele violenței pot fi foarte grave și le pot influența în mod negativ viața, chiar și atunci când vor deveni adulți.
Siguranța elevilor reprezintă o prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, iar polițiștii ce desfășoară activități informativ – preventive răspund tuturor solicitărilor cadrelor didactice pentru a participa la activități educative antiinfracționale și antivictimale, organizate în școli.