Mii de oameni au luat parte la Zilele Vicovului! Primarul Vasile Țugui a readus la Vicovu de Jos evenimentele cultural – artistice

După muncă și răsplată! Ziua de 2 iunie a fost una istorică pentru comuna Vicovu de Jos și asta pentru că, după 21 de ani, în localitate s-a inaugurat un așezământ cultural pe măsura așteptărilor. Centrul Cultural „Sofia Vicoveanca”, căci despre el este vorba, a adunat laolaltă oaspeți din diferite domenii, dar și săteni dornici să ia parte la un eveniment de anvergură. Astfel, alături de primarul Vasile Țugui au fost senatorii PSD de Suceava Ioan Stan și George Mîndruță, deputații George Șoldan și Mirela Adomnicăi, subprefecții Cristian Șologon și Florin Sinescu, dar și oaspeți din Nordul Bucovinei, respectiv Iurie levcic, deputat în Consiliul Raional Cernăuți și Anatolie Pițul primarul comunei Ciudei, Alexandru Fladorfer, directorul Direcției pentru Culttură, precum și primari ai localităților învecinate, respectiv Vasile Iliuț de la Vicovu de Sus, Maria Pleșca de la Voitinel, Gheorghe Coroamă de la Putna și Zaharie Rusu de la Bilca.  Totodată, la inaugurarea centrului Cultural „Sofia Vicoveanca” au fost prezenți și reprezentanți ai constructorului, respectiv administratorul firmei IOSIMAR SRL Marginea, Elena Mihalescu.

Primarul Vasile Țugui:  „Centrul Cultural este un tot unitar, care corespunde așteptărilor noastre”

 

Primarul comunei Vicovu de Jos, Vasile Țugui, a declarat în fața celor peste 500 de persoane prezente că acest nou edificiu este un vis devenit realitate și asta pentru că, după 21 de ani, dorința vicovenilor de a avea un nou centru cultural a devenit realitate.

„Vineri, 2 iunie 2023, a venit ziua mult așteptată.  Inaugurăm noul centru cultural care va purta numele doamnei folclorului românesc, Sofia Vicoveanca căreia îi mulțumim pentru bucuria și onoarea pe care ne-a făcut-o prin a accepta ca acest Centru Cultural să îi poarte numele.

În Vicovu de Jos, căminul cultural a funcționat din anul 1956. Aici, pe lângă horele și balurile tradiționale s-a jucat teatru. Piese precum Take, Inake și Cadâr, Doctor fără voie, O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută, Ochiul babei, s-au jucat având în distribuție artiști amatori din localitate. Discoteca de la Vicovu de Jos găzduită de căminul cultural a evoluat permanent începând din 1975 și, grație muzicii bune aduse din Occident, a fost cea mai mare discotecă sătească, la nivel național.

Toate acestea au devenit amintire în anul  2002, când căminul cultural, construit din lemn, a ars din temelii. Spun cu durere că odată cu acest eveniment dramatic, activitatea cultural – artistică din Vicovu de Jos s-a redus în mod considerabil, fiind preluată în mare măsură de școli și de bisericii. Cele mai frecvente înrebări pe care le puneau vicovenii, erau: când o să avem și noi un cămin cultural?

La preluarea mandatului de primar, construirea unui cămin cultural a devenit o prioritate. Doar că bugetul local nu putea susține o astfel de investiție. Am depus la Compania Națională de Investiții o cerere de finanțare pentru construirea unui cămin cultural, care a fost aprobată în anul 2019. A urmat perioada de aprobări, avize, licitații, iar în iunie 2021, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor. Construcția a fost atribuită firmei IOSIMAR SRL din Marginea, reprezentată aici de doamna Elena Mihalescu, acționar unic.

Lucrările de construire au mers ca la carte. 14 luni – perioada contractuală de execuție, 14 luni – execuție efectivă, clădirea fiind predată la cheie. Un mare exemplu de profesionalism, care ar trebui multiplicat la nivelul întregii țări. Aduc mulțumiri vicovenilor noști, Dorel Breabăn și băieților lui destoinici, care s-au ocupat de partea de arhitectură interioară și exterioară, lui Costi Pârghie și celorlalți maeștri în prelucrarea lemnului. Precum și societății Neon Energy, pentru iluminatul ambiental.

Investiția pe care o inaugurăm, finațată de Compania Națională de Investiții este în valoare de 1,2 milioane de euro. Clădirea centrului cultural are o suprafață de 1067 metri pătrați, având în componență o sală de spectacole cu 550 de locuri, 450 în sala de jos și 100 de locuri la balcon, o sală de conferințe și bibliotecă.  Sala de spectacole a fost dotată cu sistem de sonorizare dintre cele mai performante și un sistem de lumini de ultimă generație. A fost achiționat din fonduri proprii un ecran LED care va contribui la calitatea actului artistic. Afirm cu încredere: este un edificiu care corespunde din toate punctele de vedere cerințelor actuale. Am amenajat din fonduri proprii spațiile exterioare,  inclusiv amenajarea unei scene pentru evenimente culturale. Am extins locul de joacă cu încă 700 de metri pătrați. Activităților sportive le este destinat terenul cu gazon artificial, iar responsabilitatea de a-l  construi i-a revenit domnului Ion Țugui, vicovean de-al nostru.

Un tot unitar, care corespunde așteptărilor noastre”, a spus primarul Vasile Țugui.

 

Părintele Calistrat: „Acest sat nu a fost mort niciodată, a fost întotdeauna efervescent”

 

Și cum credința este și ea la baza societății noastre, noua clădire a fost sfințită de un sobor de preoți, în frunte cu arhicunoscutul părinte Calistrat.

Fața bisericească a apreciat numărul mare de participanți la eveniment, subliniind că  ziua de 2 iunie 2023, este nu doar ziua sărbătorii Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, dar pentru Vicovu de Jos este încă o dată sărbătoare pentru că la sfințirea noului edificiu a venit să participe aproape un sfert de sat.

„Acest sat nu a fost mort niciodată, a fost întotdeauna efervescent. Hora, cultura, folclorul, poezia, școala, și-au făcut totdeauna din plin menirea, iar bisericile și-au făcut din plin datoria, fiindcă acest sat a și dat lui Dumnezeu și preoți și maici și călugări ceea ce înseamnă că este un sat binecuvântat de Dumnezeu.

Imaginea unui sat este dată de gospodarii satului, de copiii satului, de conducerea satului, de biserica satului, de directorul satului, de doctorul satului, de polițistul satului, de învățătorul satului, edificii în care s-a format satul românesc. Școala, care este cel mai important proiect, este fiica bisericii, pentru că în tinda bisericii am învățat să citim și să scriem românește. Faptul că și cultura, și școala și biserica sunt azi aici arată că satul este important prin intelectualii pe care i-a dat, prin creștinii buni pe care i-a dat. Nu vorbim de confesiune. Aici suntem toți vicoveni. Suntem toți bucovineni. Dumnezeu e unul singur, noi să ridicăm rugăciuni în cer iar Dumnezeu știe unde să le primească, fără a arunca vorbe grele. Noi suntem vecini, și dacă la un necaz vecinul sare primul și te ajută, cu el nu trebuie să te strici niciodată, să fii prieten, să fii megieșul lui întotdeauna. Niciodată nu uităm că suntem vecini, prieteni și săteni. Această muncă colectivă care a dus la construirea acestui edificiu foarte frumos m-a impresionat. Se vede că este rodul gândirii unor minți capabile. Înseamnă că și satul acesta și țara aceasta odrăslesc din plin capete luminate.

Să dea Dumnezeu ca aici  să înceapă din nou acea efervescență pe care am trăit-o în anii tinereții, când se jucau hore, baluri, erau cele mai frumoase fete, cele mai frumoase costume. Trebuie o carte de aur a satului, care să stea aici, la Casa de Cultură, iar sărbătoarea va fi deplină când toți care au trecut azi pe aici, vor scrie câte o impresie. Evenimentul trece, lucrurile se duc, rămâne câte o hârtie într-o arhivă uitată. Să se știe: am trăit într-o vreme în care în satul acesta s-a făcut ceva.  Ca peste 50 de ani, când noi nu vom mai fi, copiii copiilor dumneavoastră să zică: Uite ce oameni sănătoși și vrednici au fost în satul acesta”, a spus părintele Calistrat.

Sofia Vicoveanca și Andra au adunat în fața scenei din Vicovu de Jos peste 6000 de spectatori

După inaugurarea și sfințirea Centrului Cultural „Vicovu de Jos”, peste 6000 de oameni s-au adunat în fața scenei exterioare pentru a lua parte la spectacolele deosebite susținute de artiști de renume din folcor și muzică ușoară. Astfel, cei prezenți s-au putut bucura de deosebitul recital susținut de doamna folclorului românesc, Sofia Vicoveanca, dar și de spectacolele susținute de Taraful Florin Mucea, Andreea Haisan și Elena Popa. Seara s-a încheiat cu un impresionant concert susținut de iubita interpretă de muzică pop – Andra.

 

Strânsura de Rusalii, un alt eveniment reușit

 

Și pentru că anul acesta primarul Vasile Țugui a organizat mai multe zile festive, în cadrul Zilelor Vicovului, manifestările au continuat și duminică, 4 iunie, cu Strânsura de Rusalii. Artiștii de renume invitați să-i încânte pe vicoveni au reușit să creeze o atmosferă plăcută, pe măsura așteptărilor localnicilor. Astfel, pe scena exterioară construită de Primăria Vicovu de Jos, au urcat  mari interpreți ai muzicii populare românești, respectiv Aurel Tămaș, Robert Târnăveanu, Viorica Macovei, Paul Ananie, Oana Tomoioagă, Grigore Gherman, dar și tineri și talentați artiști locali precum Diana Hrihor și Larisa Țugui.

Primarul Vasișe Țugui a ținut și de această dată să mulțumească întregii echipe care a contribuit la reazilarea investițiilor, dar și la organizarea acestor frumoase manifestări.

Inaugurarea Bazei Sportive, un nou prilej de sărbătoare

 

Dorința primarului Vasile Țugui de a oferi alternative sustenabile de petrecere a timpului liber și de a-i desprinde pe copii și tineri de tablete și telefoane s-a concretizat în construirea unei Baze Sportive ce a fost inaugurată luni, 5 iunie. Și pentru că inaugurarea nu se putea face fără o demonstrație practică, de la ora 13:30, s-a desfășurat Meciul de handbal demonstrativ între echipa Vicovulu de Jos, antrenată de profesorul Mihai Luța, și echipa României U20, selecționer fiind Vasile Boca.

Evenimentele organizate exemplar anul acesta îl obligă pe edilul Vasile Țugui să mențină standardele ridicate, iar Zilele Vicovului de anul viitor să fie la fel de deosebite.