Sâmbătă, 6 august, în comuna suceveană Slatina a fost mare sărbătoare, Ziua Comunei și Hramul Mănăstirii cu același nume adunând laolaltă oamenii din comună și nu numai. Astfel, începând de dimineață, la Mănăstirea Slatina un sobor de preoți a săvârșit slujba religioasă prilejuită de marea sărbătoare Schimbarea la Față. La finalul Sfintei Liturghii a avut loc slujba de binecuvântare a familiilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc la ora 11:30, iar pe scenă, alături de primarul Vlăduț Gherman, au fost și deputații social democrați Mirela Elena Adomnicăi și Gheorghe Șoldan, cei doi subprefecți ai județului Suceava, Florin Sinescu și Cristian Șologon, precum și primarii Maria Tomescu de la Baia, Bogdan Amariei de la Vadu Moldovei și Avrămia Brăduț de la Forăști.
Edilul Vlăduț Gherman a urat bun venit tuturor celor prezenți și a mulțumit invitaților pentru susținere.
„Astăzi avem o zi cu dublă semnificație, pe de o parte Hramul Mănăstirii Slatina, iar pe de cealaltă parte Ziua Comunei. Programele artistice ale interpreților populari au fost pregătite special pentru ca dumneavoastră să petreceți o zi frumoasă. Totodată, vreau să mulțumesc domnilor deputați, domnilor subprefecți și domnilor primari pentru că au dat curs invitației și au fost alături de noi”, a spus primarul Vlăduț Gherman în deschiderea evenimentului.
Și pentru că educația a rămas o prioritate în comuna Slatina, deși toate clădirile sunt moderne și dotate la standarde europene, anul acesta, edilul Vlăduț Gherman și Consiliul Local au decis ca elevii cu rezultate deosebite la învățătură să plece, timp de șapte zile, în tabără la mare.
„Am continuat, împreună cu Consiliul Local, ceea ce am început în 2016, adică să premiem copiii merituoși din comuna noastră. În acest an, Primăria și Consiliul Local finanțează o tabără la mare de șapte zile pentru cei mai buni elevi ai școlilor din Slatina. Astfel de activități vor fi și anul următor, tot pentru elevii care obțin premiile I și II”, a declarat primarul comunei Slatina.
De cealaltă parte, elevii au mulțumit autorităților locale pentru frumoasa surpriză și au promis că vor avea rezultate din ce în ce mai bune pentru a nu dezamăgi.
Deputatul PSD de Suceava Gheorghe Șoldan i-a mulțumit edilului Vlăduț Gherman pentru invitația la eveniment și a subliniat că Slatina este o comună exemplu, întrucât a cunoscut o reală dezvoltare în ultimii ani.
„Așa ar trebui să arate o comună în Europa, în 2022! Felicitări pentru ceea ce faceți în această localitate! Sunteți o administrație profesionistă. Felicitări și Consiliului Local pentru că, împreună cu primarul, reușesc să ducă la bun sfârșit toate investițiile. Domnule primar să fiți la fel de performant, iar în viitor să aveți cât mai multe realizări”, a declarat deputatul PSD de Suceava, Gheorghe Șoldan.
Subprefectul Florin Sinescu: „Vă asigur de tot sprijinul meu”
Subprefectul Florin Sinescu a transmis celor prezenți că eforturile depuse de administrația publică locală trebuie apreciate, mai ales că într-un timp scurt, edilul Vlăduț Gherman a reușit să dezvolte comuna și să crească calitatea vieții cetățenilor.
„Am venit cu multă dragoste alături de un primar care a realizat, atât în mandatul trecut, cât și în cel actual, lucruri extrem de importante la nivelul Primăriei. Domnul primar este omul care a rezolvat și rezolvă problemele dumneavoastră. Vinovatul de toate investițiile din comună este primarul dumneavoastră, Vlăduț Gherman, pe care vreau să îl aplaudăm cu toții pentru munca pe care o depune cu echipa sa pentru a dezvolta comuna Slatina”, a declarat subprefectul Florin Sinescu.
Acesta a mai spus că este foarte important ca drumul ce leagă Mănăstirea Slatina de Mănăstirea Voroneț să fie modernizat de către Consiliul Județean Suceava, astfel încât acest locaș de cult zidit de voievodul Alexandru Lăpușneanu să poată fi valorificat cât mai bine în scop turistic.
„Vă asigur de tot sprijinul meu, indiferent unde mă voi regăsi pe funcție administrativă. Sunt convins că, împreună cu parlamentarii, vom reuși să creăm această prioritate pentru județ pentru că, pe lângă acest lucru, mai sunt multe de făcut în județul Suceava. Este foarte important să legăm mănăstirile printr-un circuit turistic adevărat, care să reprezinte o oportunitate și o atracție pentru noi, dar și pentru cei care ne vizitează”, a mai spus Florin Sinescu.
Pe de altă parte, subprefectul Cristian Șologon le-a spus celor prezenți la eveniment că primarul lor a dovedit că omul sfințește locul și că această sărbătoare a căpătat o altă valență de când Vlăduț Gherman este în fruntea comunității din Slatina.
„De când e primar Vlad Gherman sărbătoarea asta are și alt sens. Prin eforturile lui, chiar s-a produs o schimbare la față atât a comunității cât și a administrației din comuna Slatina. A dovedit încă odată că în fapt omul sfințește locul.
M-am întrebat mereu cum a reușit și, pe lângă faptul că e ambițios, ceea ce știam deja, am mai aflat o parte din răspuns. Azi au fost desemnați cetățeni de onoare oameni ce au muncit și au slujit timp de mai mult de 40 de ani în comună!
Cine știe și își respectă trecutul construiește mai ușor viitorul!”, a transmis subprefectul Cristian Șologon.
Oamenii care s-au implicat în comunitate, desemnați Cetățeni de Onoare
Unul dintre cele mai emoționante momente a fost cel în care primarul de la Slatina a înmânat mai multor personalități care au contribuit la dezvoltarea comunei titlul de „Cetățean de Onoare”. Între persoanele care au primit această distincție se numără prof. Doina Țigănașu, familia de învățători Ilie și Veronica Vasilovici, prof. Gheorghe Mihaiu, prof. Eleonora Mihaiu, fostul primar și viceprimar de la Slatina Ilie Bujor, prof. Petru Cotoc și preotul Petru Rusu. Totodată administrația publică de la Slatina a conferit și trei titluri de Cetățeni de Onoare Post Mortem. Este vorba despre prof. Neculai Nistoroaia, ing. Mariana Oniciuc și avocatul Gheorghe Zoița, care au trecut la cele veșnice, dar nu înainte de a-și lăsa amprenta asupra comunității slătinene.
De la ora 12:30, cei prezenți la eveniment s-au bucurat de spectacolele folclorice susținute de artiștii Cristian Pomohaci, Andreea Haisan, Mihaela Apostol, Paul Ananie, Ion Paladi, Alexandru Brădățan și Cornelia Ștefan, precum și de Ansamblul Folcloric „Izvor de Slatină”.
Evenimentul a fost prezentat de către jurnalista Raluca Bercea.