Stațiunea balneoclimaterică Vatra Dornei a primit joi, 15 februarie, distincția pentru ocuparea celui de-al doilea loc în Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2024. Trebuie spus că topul a fost realizat de Clubul Presei de Turism – Federația Internațională a Ziariștilor (FIJET) România.
Festivitatea de premiere a celor mai votate „Destinaţii FIJET România” a avut loc joi, 15 februarie, la Sala Madgearu, ROMEXPO, Pavilionul B2, în cadrul Târgului de Turism al României, București.
La eveniment au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, primarul și viceprimarul municipiului Vatra Dornei, respectiv Ilie Boncheș și Marius Rîpan. Niculai Barbă a remarcat faptul că Vatra Dornei a reușit să depășească în acest clasament locații precum Iași, Sulina, Jurilovca sau Borsec.
„Cu mare bucurie, am primit, împreună cu viceprimarul Marius Rîpan și Mihaela Cocîrță, directorul OMD Țara Dornelor, premiul oferit de către jurnaliștii din turism, din cadrul FIJET România, la Târgul de Turism.
Standul Vatra Dornei vă așteaptă cu multe surprize, până duminică, la Romexpo”, a spus Ilie Boncheș, primarul municipiului Vatra Dornei.
„În prima parte a zilei la Târgul de Turism al României am avut bucuria întâlnirii, la standul Municipiului Vatra Dornei, cu unul dintre cei mai mari promotori ai țării noastre, inimosul jurnalist englez Charlie Ottley – realizatorul și prezentatorul faimosului documentar
După-amiază, în același eveniment, organizat la ROMEXPO, am primit locul 2 la Festivitatea de premiere a celor mai votate «Destinaţii FIJET România» – Gala Excelenței Clubului Presei de Turism, eveniment ajuns la cea de-a doua ediție. Îi mulțumim domnului Ștefan Baciu – președinte FIJET pentru susținere și promovare.
Felicitări echipei , Visit Vatra Dornei, APedalForward și Visiting Bucovina pentru organizarea standului care reprezintă cea mai frumoasă zonă a țării – Bucovina – la cel mai mare Târg de Turism al României”, a transmis viceprimarul municipiului Vatra Dornei, Marius Rîpan.
Trebuie spus că Destinațiile FIJET România 2024 este un proiect al Clubului Presei de Turism – FIJET România care își propune să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2024.
Vatra Dornei
Situată într-o depresiune intramontană din Carpaţii Orientali, la 110 km de municipiul Suceava, pe o rută feroviară şi rutieră care face legătura între Bucovina şi Transilvania, staţiunea Vatra Dornei este o destinație pentru cei care vin la cură balneară, dar și pentru cei care își doresc o vacanță activă, indiferent de anotimp.
Cu rucsacul în spate, pot fi parcurse trasee pe munții Suhard, Giumalău și Cãlimani. Plimbările cu bicicleta, zborul cu parapanta, tiroliana, coborările cu barca pneumatică pe apele repezi de munte fac parte din oferta de turism activ. Situată la circa 800 de metri altitudine, Vatra Dornei este atractivă și în perioada iernii datorită pârtiilor de schi la baza cărora se află zona centrală a staţiunii. Pe lângă aceste pârtii, mai există încă o pârtie cu o lungime de 3 mii de metri şi cu o diferenţă de nivel de 400 de metri unde sunt organizate competiţii oficiale ale sporturilor de iarnă.
Vatra Dornei este cunoscută, în primul rând, ca staţiune balneoclimaterică, datorită izvoarelor sale de ape minerale şi a aerului curat. Primele analize ale apelor minerale din zonă au fost făcute la începutul secolului al 19-lea, iar în 1845 a fost construit primul stabiliment balnear. Marea atracție era Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, clădire inaugurată la 10 iulie 1899, în prezența împăratului Franz Josef și a moștenitorul tronului, arhiducele Franz Ferdinand. În Cazinoul Băilor din Vatra Dornei erau săli de muzică, de lectură, de dans, de biliard, precum și o cafenea și, în pofida titulaturii, în interior niciodată nu au existat săli pentru jocuri de noroc. Investițiile Fondului bisericesc ortodox român al Bucovinei au dus la edificarea unei stațiuni balneoclimaterice de nivel european, Vatra Dornei fiind declarat oraș al Imperiului austro-ungar la 17 decembrie 1907.
Emblematicul edificiu al stațiunii s-a degradat în timp, fiind închis publicului înainte de Revoluția din 1989 și lăsat în paragină timp de foarte mulţi ani. În anul 2004 a fost retrocedat Fundației Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, însă lucrările de restaurare au început abia în 2019, datorită unui proiect cu finanțare europeană. Reinaugurarea Cazinoului a avut loc simbolic, în ziua de 28 noiembrie 2023, când s-au împlinit 105 ani de la adoptarea de către Congresul General al Bucovinei, reunit la Cernăuți a moţiunii privind Unirea Bucovinei cu Regatul României.
Redeschiderea Cazinoului Băilor din Vatra Dornei este un mare câștig pentru turismul din Bucovina. Marea atracție este, cu siguranță, sala centrală, cu ornamente refăcute după imagini de epocă de artistul plastic Alexandru Siminic și pictate, cu migală, de renumitele încondeietoare de ouă din Ciocănești, Această bijuterie arhitectonică, asemănătoare cu cazinoul din Baden Baden. este pregătită să găzduiască spectacole și concerte, precum și expoziții. Este primul cazinou reabilitat în România după anul 1989.
Destinația a fost propusă de Ștefan Baciu, redactor Radio România Internațional și președintele Clubului Presei de Turism – FIJET România.