„Muzeul de Ştiinţele Naturii în imaginaţia copiilor”, ediția 2024, proiect educațional – concurs de machete cu tema medii de viață 

La Muzeul de Științele Naturii din Suceava, începând cu luna octombrie, Muzeul Național al Bucovinei continuă seria programelor educaționale cu o nouă provocare pentru copii.

Prieteni dragi, proiectul educațional – concurs de machete „Muzeul de Ştiinţele Naturii în imaginaţia copiilor”,  ajuns la cea de-a IX-a ediție, vă provocă creativitatea cu o nouă temă specială – MEDII DE VIAȚĂ! 

Vă invităm să vă alegeți mediul de viață care vă stârnește curiozitatea, subteran, terestru, acvatic sau aerian și să construiți machete folosind materiale naturale: hârtie, sfoară, plastilină, carton sau materiale din natură.

Machetele pot reprezenta un singur mediu de viață sau un colaj al celor patru medii, după dorința și imaginația fiecăruia în parte sau în grup. 

Patru medii de viață vă invită la explorare și creativitate! Suntem siguri că imaginația voastră debordantă ne va pune în fața unor machete spectaculoase.

  1. Mediul de viață subteran are două grupe: 
  • mediul (din interiorul pământului) în care se includ biotopurile corespunzătoare solului (humus, pătura de frunze moarte, mușchi). Aici întâlnim și cuiburi, mușuroaie, vizuini ale diverselor animale: râme cârtița, bursuc, hârciog, insecte, șerpi;
  • mediul (de sub pământ) care cuprinde toate biotopurile aflate la nivel inferior față de orizontul de sol, cavități naturale (peșteri) în care găsim: lilieci, păianjeni, salamandre;
  1. Mediul de viață terestru oferă condiții mult mai variate, dacă ne gândim la factorii de mediu de la Ecuator la Pol sau de la malul mărilor până la vârful munților. Organismele vii s-au adaptat la toate aceste condiții, ceea ce explică marea lor varietate și diversitate. Câteva exemple de medii terestre sunt: ecosisteme forestiere (păduri), tip pajiște (savană, stepă), tip deșert sau tundră;
  2. Mediul acvatic cuprinde două subgrupe: mediul de apă dulce (lac, iaz) și cel de apă sărată (mări și oceane);
  3. Mediul aerian se referă la atmosfera terestră în care zboară insectele, păsările și unele mamifere zburătoare (liliacul).

Pentru orice informații puteți suna la telefon: 0755-134353. 

De asemenea, puteți obține informații direct de la Muzeul de Științele Naturii din Suceava (la standul muzeului).

Vă așteptăm să aduceți machetele la Muzeul de Științele Naturii din Suceava, până la data de 15 noiembrie 2024. Machetele vor fi expuse până la finalul lunii ianuarie 2025.

Cele mai reușite lucrări vor fi premiate! În urma jurizării, vom stabili și anunța premiile și câștigătorii acestei ediții a concursului.

!

(Notă: după perioada de expunere, începând cu data de 15 ianuarie 2025, participanții care doresc își pot ridica machetele de la muzeu. După data de 1 februarie 2025, acestea vor fi retrase din spațiul expozițional temporar).