Noutăți, la început de an școlar, pentru elevii de la Comănești. Primarul Grigoraș Păstrăv: „Contribuie semnificativ la creșterea calității actului educațional”

Anul școlar a început cu multe noutăți pentru elevii din comuna suceveană Comănești și asta pentru că unitățile de învățământ din localitate sunt dotate la standarde europene. Astfel, prin proiecte europene și guvernamentale, Primăria Comănești a avut grijă ca școlile din localitate să fie cel puțin la fel de bine dotate ca cele din orașe.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, primarul Grigoraș Păstrăv a accesat un proiect de dotare a școlilor cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. Potrivit acestuia, deja au fost primite loturile de mobilier, care includ bănci noi, dulapuri cu compartimente pentru fiecare elev pentru a-și depozita rechizitele, hainele și ghiozdanele, iar în perioada imediat următoare, la Comănești vor ajunge și dotările IT. Astfel, în fiecare sală de clasă va fi o tablă inteligentă, dar și alte device-uri ce vor face modul de predare – învățare mai plăcut. De asemenea, proiectul presupune și dotarea laboratoarelor de informatică, matematică, fizică, chimie, sport, limbi străine și biologie.

„Totodată, prin Programul Național de Dezvoltare Locală derulăm un proiect de dotare cu mobilier a Grădiniței și a Școlii Primare din Comănești și Humoreni. Sunt investiții necesare, care contribuie semnificativ la creșterea calității actului educațional în unitățile noastre de învățământ”, a spus primarul comunei Comănești, Grigoraș Păstrăv.

De altfel, Școala Humoreni este și beneficiara proiectului guvernamental „Masă sănătoasă”, de care se bucură zilnic cei 220 de elevi înscriși aici.

 „Masa caldă este un stimulent pentru copii, dându-le un un aport de energie și vigoare pentru a răspunde la diversele activități de la școală”, a subliniat edilul.

Și cum toate domeniile de interes sunt importante pentru conducerea Primăriei Comănești, de la drumuri asfaltate și utilități – la educație și cultură, în localitate se află în curs de implementare și un amplu proiect de înființare a rețelei de canalizare. Proiectul, ce-i poartă semnătura primarului Grigoraș Păstrăv, presupune construirea unei rețele de 12 kilometri, dar și construirea unei stații de epurare și a zece stații de pompare a apei uzate.

Potrivit edilului, la finalul acestui proiect, aproximativ 400 de gospodării, ce reprezintă un procent de 50%, vor fi racordate la rețeaua de canalizare.

Mai sunt și alte proiecte de dezvoltare a comunei Comănești, însă grija principală a edilului în prezent este reprezentată de lipsa fondurilor cu care se confruntă Primăria. Potrivit lui Grigoraș Păstrăv, printre motive se numără atât sumele necesare cofinanțărilor proiectelor guvernamentale și europene atrase, pe care Primăria trebuie să le plătească, cât și gradul mic de încasare a taxelor și impozitelor de la populație, comparativ cu anii anteriori. O altă cauză a lipsei fondurilor este reprezentată de necesitatea reparării drumurilor afectate de ploile abundente din această toamnă.

„Sperăm ca în urma rectificării bugetare comuna Comănești să beneficieze de banii necesari pentru a putea acoperi nevoile urgente”, a conchis primarul comunei Comănești, Grigoraș Păstrăv.