Numărul mare de studenți înscriși la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava în anul universitar 2023 – 2024 a demonstrat din nou atât popularitatea de care se bucură instituția superioară de învățământ în rândul tinerilor absolvenți de liceu, cât și atractivitatea ofertei sale educaționale.
Prorectorul Universității din Suceava Mihai Dimian a precizat că programele oferite în cele două sesiuni de admitere au atras peste 4400 de noi studenți la programele de licență învățământ cu frecvență și la distanță, la cele de masterat și la programele de conversie profesională și doctorat. Pe niveluri de studii, 2507 dintre candidații înscriși au confirmat locul la unul dintre programele de studiu de licență zi, din care 441 sunt din Republica Moldova și Ucraina.
Potrivit prorectorului USV Mihai Dimian, la acest număr se mai adaugă și alte dosare de înscriere ale viitorilor studenți străini, din 25 de țări, care sunt centralizate de Ministerul Educației.
În ceea ce privește studiile de masterat, au fost înscriși și înmatriculați 1277 de absolvenți de licență, din care 187 sunt din Republica Moldova și Ucraina.
„La licență ID avem un total de 386 de studenți înscriși, iar la programele de conversie profesională avem înmatriculați 131 de studenți”, a precizat prorectorul Dimian.
El a precizat că pentru studiile doctorale s-au înscris deja 62 de persoane, însă numărul acestora va crește, întrucât USV mai organizează o sesiune de admitere pentru doctoranzi.
„Este o creștere de aproximativ 6%, comparativ cu anul trecut, iar numărul de studenți înscriși fiind cel mai mare din ultimii zece ani”, a conchis Mihai Dimian.
Trebuie precizat că, indiferent de facultatea sau programul de studiu pentru care au optat, bobocii USV cu media de minimum 9,00 la examenul de bacalaureat vor primi câte o tabletă cu stilou digital. De asemenea, peste 30% dintre viitorii studenți vor primi burse lunare cu valori cuprinse intre 600 și 1100 lei pe lună, timp de 12 luni.
De altfel, studenții care ocupă, în urma înmatriculării, un loc cu taxă au șansa să treacă pe un loc bugetat (fără taxă) grație rezultatelor obținute pe parcursul școlarizării, chiar și în timpul primului an de studiu.