În cursul săptămânii trecute a fost efectuată o paratiroidectomie totală la un pacient cu hiperparatiroidism secundar, fiind utilizat în premieră la Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Suceava dispozitivul de neuro-monitorizare intraoperatorie.
În cadrul ariei de intervenţii chirurgicale efectuate în secţia de chirurgie generală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Suceava se regăseşte chirurgia glandei tiroide şi a glandelor paratiroide. Conform statisticilor, incidenta afecţiunilor tiroidiene este în creştere, intervenţiile chirurgicale fiind indicate în cazul unor hipertiroidii, guşilor nodulare şi cancerului tiroidian. În ceea ce priveşte glandele paratiroide, chirurgia reprezintă soluţia în cazul adenoamelor paratiroidiene şi a hiperparatiroidismului secundar din cadrul insuficienţei renale cronice.
Una din complicaţiile de temut ale acestor intervenţii chirurgicale o reprezintă lezarea nervilor laringei recurenţi, complicaţie care va putea fi prevenită prin utilizarea dispozitivului de neuro-monitorizare intraoperatorie.
„Având ca obiective creşterea continuă a calităţii actului medical în paralel cu siguranţă şi confortul pacientului, Spitalul Clinic Judeţean Suceava a achiziţionat din fonduri proprii acest dispozitiv, unic în Moldova, avantajele constând în: facilitarea localizării şi identificării nervilor recurenţi, expunerea şi disecţia acestora, precum şi semnalarea unor eventuale leziuni.
Ţinem pasul cu evoluţia şi progresul medicinei, ridicăm ştacheta calităţii actului medical şi mai sus, în raport cu statutul de Spital Clinic de interes regional”, a transmis conducerea SCJU Suceava.