Pagube uriaşe după incendiul devastator de la Arhiepiscopia Tomisului. Se ia în calcul deschiderea unui cont pentru ca enoriaşii să doneze

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a afirmat că pagubele produse în urma incendiului de sâmbătă seara sunt însemnate, precizând însă că nu au fost afectate cărţi sau icoane de patrimoniu. De asemenea, el a arătat că este posibil ca focul şi apa să fi afectat structura de rezistenţă a clădirii, astfel că va fi realizată o expertiză.

Eugen Tănăsescu a declarat jurnaliştilor, luni, că în urma incendiului a fost afectat podul Palatului Arhiepiscopal, şi nu mansarda clădirii.

„Suntem în plină şedinţă, evaluăm ce s-a întâmplat, vedem ce e de făcut pe viitor. Ne este grijă şi de viaţa credincioşilor şi de bunurile administrative. Palatul Arhiepiscopal trebuie repus în funcţiune. La ora aceasta el nu este funcţional pentru că a ars şi podul. Menţionez că acolo nu era o mansardă, era vorba de podul clădirii. Mansardă înseamnă că vii şi construieşti ceva deasupra. Nu a fost informaţia corectă. A ars, practic, podul Palatului Arhiepiscopal, construit în 1923, şi datorită lemnăriei care era foarte uscată, mare parte din ea s-a autoaprins. Confirmăm şi noi ceea ce pompierii au spus, şi anume sursa incendiului a fost o sursă de foc uitată, o lumânare sau o candelă, undeva într-o chilie. Suntem în proces de evaluare şi mâine ne vom întâlni cu asiguratorul. Nu avem trasă o linie la pagube la momentul ăsta, dar pagubele sunt însemnate atât din punct de vedere material şi ne bucurăm că nu avem pagube umane, în sensul că nu am avut victime. Asta este partea bună a poveştii”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

„Nu erau practic chilii, erau nişte spaţii pe care noi le amenajasem acolo pentru diverse nevoi, ca nişte spaţii tehnice, şi stăteau şi călugării care se mai rugau. Din fericire, tavanul acelor chilii sau, daca vreţi, podişul podului a fost bine făcut la vremea respectivă, incendiul a rămas numai la nivelul podului, dar chiliile de jos sunt afectate de apă pentru că cantitatea de apă care s-a folosit la stingerea incendiului a afectat pereţii clădirii”, a mai explicat Eugen Tănăsescu.

Întrebat dacă Arhiepiscopia Tomisului ia în calcul deschiderea unui cont pentru ca enoriaşii să doneze, el a răspuns: „Sigur, în momentul în care stabilim o campanie de donare vă informăm. E şi aceasta în discuţie, dar la acest moment nu am hotărât cum şi ce facem. Luăm în calcul toate variantele posibile. Vom discuta şi cu autorităţile locale, dacă e nevoie şi cu cele centrale, dat fiind că clădirea Arhiepiscopiei este o clădire oarecum de patrimoniu, nu e de clasa A, dar e de patrimoniu şi atunci vedem ce spune şi legislaţia, cum putem să rezolvăm această chestiune”.

El a mai declarat că au fost audiaţi călugării care s-au autoevacuat şi că Arhiepiscopul Tomisului nu va fi audiat de anchetatori deoarece nu a avut legătură cu incendiul, nelocuind în Palatul Arhiepiscopal.

Eugen Tănăsescu a mai fost întrebat ce a declarat călugărul în chilia căruia a fost uitată lumânarea aprinsă şi dacă el va fi tras la răspundere de către Biserică.

„El a fost chemat la audieri, nici nu ştiu dacă era vorba de chilia lui. Probabil a fost a lui, probabil a fost alta. Ştim că dintr-o chilie, din partea de vest a clădirii….(…) Permanenţa Arhiepiscopiei va decide. Eu nu ştiu să vă spun acum cu ce îl va trage la răspundere că nu a fost… Discuţia primară nu este să tragem pe cineva la răspundere, ci să rezolvăm o problemă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.

El a menţionat că nu au fost afectate cărţi sau icoane de patrimoniu.

„Sediile administrative sunt la parter şi etajul 1, nu au fost afectate. Nu avem problema asta. Din punctul de vedere al bunurilor de patrimoniu, nu avem afectat niciun bun de patrimoniu, în afară de însăşi clădirea pe care, dacă o socotim de patrimoniu, podul, da, a fost afectat. Dar cărţi de patrimoniu, icoane de patrimoniu nu avem afectate. Probabil că o parte din activitate va funcţiona la domiciliu, cum a fost în pandemie, parte din birouri probabil că vor fi mutate, e a doua variantă să mutăm nişte birouri care trebuie să funcţioneze. Clădirea este nefuncţională, deci deocamdată aici nu se pune problema să funcţioneze ceva”, a adăugat Tănăsescu.

El a fost întrebat, de asemenea, unde vor locui călugării care stăteau în zona distrusă de incendiu.

„Ei au fost relocaţi prin diverse locuri, pe unde s-a putut. Nişte credincioşi din spatele Catedralei au luat vreo două măicuţe acasă, mai avem nişte spaţii în oraş. Încercăm să îi relocăm pe unde se poate. Marea problemă cu călugării aceştia este că în primul rând nu au unde sta, iar în al doilea rând, aşa cum a spus şi Înalt Prea Sfinţitul, nu mai au niciun bun personal pentru că au fost afectaţi de incendiul respectiv şi trebuie să îi ajutăm şi pe ei cumva. Avem centre sociale, dacă iniţiem donaţii de haine, bunuri, valori, bani, vă vom ţine la curent”, a explicat Tănăsescu.

Întrebat dacă Inspecţia în Construcţii a venit la Palatul Arhiepiscopal, purtătorul de cuvânt a răspuns: “Din informaţiile mele încă nu a venit, dar vom face o expertizare a structurii de rezistenţă. Se pune problema mai ales la partea superioară pentru că şi focul, dar şi cantitatea de apă folosită e posibil să fi afectat cumva rezistenţa. Desigur, va fi o expertiză”.

Amintim că incendiul a izbucnit, sâmbătă seara, în podul sediului Arhiepiscopiei Tomisului, fiind afectată o suprafaţă de 800 de metri pătraţi. În urma incendiului, o turlă aflată pe clădire, cuprinsă de flăcări, s-a prăbuşit.

Palatul Arhiepiscopiei Tomisului a fost construit în stil neobizantin, în urmă cu aproape o sută de ani, scrie psnews.ro.