Parlamentarii AUR de Suceava, respectiv senatorul Mircea Dăneasa și deputații Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au adresat o interpelare premierului Nicolae Ciucă, prin intermediul căria i-au solicitat să oprească scoaterea pajiștilor din circuitul agricol.
„România a fost cândva grânarul Europei” ce putea să hrânească 80 de milioane de oameni. Jaful petrecut în ultimii 32 de ani este extrem de prezent în agricultură. Au fost fărâmițate pământurile, au fost distruse instalațiile de irigat, au fost tăiate livezile și plantațiile de viță de vie, a fost dat pământul străinilor,etc. După ce a fost distrusă, agricultura a fost ignorată ani la rând de autorități. Privatizările bazate pe corupție au îngenuncheat România, sudul țării fiind controlat de libanezi. Evaziunea fiscală este în floare, la fel și tunurile din agricultură. Mai multe firme venite din afară țării cumpără masiv cereale și fac prețurile pe piață. În unele zone se dezvoltă sectorul legumicol dar legumele din import sunt mult mai ieftine iar fermieri români sunt practic scoși de pe piață. Sitemul de irigații rămâne distrus. Au crescut importurile. Din 2014, străinii au voie să cumpere teren agricol în România. În 2017, Comisia Europeană trage un semnal de alarmă și ne avertizează că peste 40% din terenul arabil românesc, 5,3 milioane de hectare, aparține străinilor. Conducerea țării nu pare însă interesată și afectată. Există ferme de animale, dar fermierii se revoltă pentru că laptele adus din afară țării e mai ieftin. În ultimii ani, satul românesc îmbătrânește, tinerii pleacă la muncă peste graniță și forța de muncă ajunge principala problemă a agriculturii. România este un importator net de produse agroalimentare (aproximativ 60% din produsele agroalimentare provin din import), fapt determinat, în mod cert, de neexploatarea corespunzătoare a propriului potenţial agricol.
Peste toate acestea, în 2018, autoritățile se preocupă să creeze legi pentru «a se fura ce a mai rămas de furat» și elaborează celebrul Ordin al ministrului agriculturii nr. 83 din 2018 care reglementează modul de aprobare a scoaterii definitive din circuitul agricol a terenurilor ocupate cu pajişti permanente cu toate că legea 18/1991 modificată prin OUG 34 din 2013 prevede la art. 5 al.2 că se interzice scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiştilor.
Ca să se poată fura, cu acte în regulă, se introduc excepții privind scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiştilor care se poate face cu avizul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu două condiții: (1)să existe obiective de “interes local”, pajiștile să fie declarate de utilitate publică ori (2)să fie înfiinţate noi capacităţi de producere a energiei regenerabile, spre exemplu, parcuri eolienne sau parcuri fotovoltaice. Practic cu aprobarea administrației locale și cu avizul ministerului poți fura legal, poți lua terenurile care asigură hrana animalelor la început sub pretextul unor parcuri eolienne sau fotovoltaice.
Uimitor este de ce nu se fac investițiile în energia regenerabilă direct pe terenurile neproductive si au fost create norme juridice pentru distrugerea pajiștilor permanente. România s-a angajat la data aderării la Uniunea Europeană să nu distrugă pajiștile care asigură hrana animalelor, acestea fiind inventariate la nivel national. Există o normă juridică prin care România este obligată să mențină suprafețele de pajiști existente la 01.01.2007 fiind considerate “averea unui popor” și o resursă pentru asigurarea hranei animalelor mai ales în condițiile crizei alimentare ce urmează.
Dacă această generație de politicieni nu este vrednică să conserve suprafețele de pajiști ale României, măcar nu amputați viitorul generațiilor următoare, care pot reda demnitatea poporului român și vor putea să asigure securitatea alimentară a României.
Tot mai multe proceduri de scoatere din circuitul agricol a unor pajiști permanente vor începe, în următoarea perioadă în județul Suceava.
La Dumbrăveni, județul Suceava, luni 31.10.2022, este o întâlnire în care se dorește a se obține acordul fermierilor pentru aprobarea unei investiții pe pajiștile permanente. Iată cum o afacere grosieră este prezentată ca un obiectiv de interes local dar care distruge pajiștea pe care Uniunea Europeană ne obligă să o conservăm și să facem lucrări de creștere a producției de masă verde.
Solicităm să stopați scoaterea pașiștilor din circuitul agricol și să trimiteți corpul de control al Primului Ministru să verifice modul cum au fost scoase pajiștile din circuitul agricol și să înaintați către DNA cereri privind recuperarea prejudiciilor
Față de această situație solicităm să ne răspundeți la următoarea interpelare în două puncte: (1)Care este strategia Guvernului pentru dinamizarea exploatării propriului potential agricol si reducerea importurilor produselor alimentare? (2)Când veți trimite corpul de control să verifice scoaterea pajiștilor din circuitul agricol și când veți stopa această procedură nelegală, antinațională și antieuropeană?”, se arată în textul interpelării.