În contextul manifestărilor organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război – 29 aprilie, Ministerul Apărării Naționale, în parteneriat cu Asociația „Alături de Eroi”, au organizat campania „Recunoștință veteranilor de război”, campanie prin care se intenționează să se aducă o rază de speranță și recunoștință celor care sunt încă mărturii istorice vii – veteranii și văduvele celui de-Al Doilea Război Mondial.
Astfel, la sediul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”, elevii militari alături de personalități militare și civile au pregătit miercuri, 26 aprilie, 516 pachete pentru veteranii de război din șase județe din nordul țării.
La eveniment au participat Eduard Bachide, secretar de stat și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, directorul Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, colonel Dragoș Vasile, șeful Direcției calitatea vieții personalului, colonel Romică Stoica, președintele Confederației naționale pentru anteprenoriat feminin, Cristina Chiriac, colonel (r) Mircea Serediuc, director general adjunct în Primăria Sectorului 5 București, absolvent al colegiului câmpulungean, promoția 1980, Andrei Manea, șeful Serviciului de proiecte al centrului pentru tineret al municipiului București, Ioan-Cristian Șologon, subprefectul județului Suceava, general de brigadă Ionel Postelnicu, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Suceava, viceprimarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Corneliu Berențan, primarul comunei Pojorâta, ing. Bogdan-Ioan Codreanu, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, Preacuviosul Părinte Protosinghel Hrisostom Ciuciu, ieromonah la Mănăstirea Putna, general de brigadă (r) Ion Burlui, managerul Spitalului Județean Suceava, dr. Alexandru Calancea, absolvent ștefănist, promoția 2000, managerul Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc, dr. Adrian Cosinschi, colonel Cătălin Țâru, comandantul Centrului Zonal de Selecție și Orientare din Câmpulung Moldovenesc colonel (r) Ionel Moisă, absolvent al Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”, promoția 1978 și fost comandant al colegiului în perioada 2001-2009, locotenent-colonel Florin-Vasile Crăciun, șeful Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale din municipiul Suceava, absolvent al colegiului, promoția 1997, locotenent-colonel Cristian-Alin Cucu, șef de stat major al Centrului Militar Județean Suceava, absolvent câmpulungean, promoția 1993, prof. Lăcrămioara Băcanu, director al Școlii Gimnaziale „George Voievidca” din Câmpulung Moldovenesc, împreună cu un grup de elevi ai școlii, elevi ștefăniști, dar și cadre militare și civile din colegiu.
Pe parcursul desfășurării activității de împachetare a cadourilor pentru veterani, oaspeții au scris mesaje celor ce vor primi pachetele, transmițând gândurile bune de sănătate, liniște sufletească și recunoștință pentru sacrificial adus țării.
Ulterior, în aceeași zi, primarul comunei Pojorâta, ing. Ioan Bogdan Codreanu, un patriot convins care are un respect deosebit față de haina militară și față de valorile românești, împreună cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Eduard Bachide, și cu col. dr. Romeo Popovici, comandantul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, precum și cu reprezentanți ai MAPN, i-au vizitat pe cei doi veterani de război din comuna Pojorâta, Petru Hojda și Vasile Aniței, cărora le-au dus daruri.
De altfel, în semn de respect pentru cariera militară, dar și pentru faptul că au luptat pentru interesele țării, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, le-a transmis acestora, prin intermediul secretarului de stat, diplome și felicitări, iar bucuria celor doi veterani s-a putut citi cu ușurință pe fețele brăzdate de vremi și de vremuri.
Ing. Ioan Bogdan Codreanu a salutat prezența secretarului de stat Eduard Bachide, dar și a col. dr. Romeo Popovici, comandantul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, vechi prieten al comunității pojorene, subliniind că acești oameni care au luptat cândva pentru țara noastră merită cinstiți și prețuiți până în ultima clipă.
„De la an la an, supraviețuitorii războiului au trecut pragul veșniciei, tot mai grăbiți. De curând, am avut onoarea să îi privesc în ochii ușor obosiți de anii trecuți peste ei, pe doi dintre veteranii de război pe care comuna Pojorâta îi mai are. Am văzut, încă o dată, învingători ai crudului război, care refuză să-și conștientizeze eroismul. Pentru ei, tot ceea ce au făcut, a fost un act firesc, de bărbăție și dragoste pentru patrie. Îi cinstim până în ultima clipă! “ a spus primarul comunei Pojorâta, ing. Ioan Bogdan Codreanu.
Dacă în fiecare clipă, în noi, fără să știm, bate o inimă de Mircea, de Ștefan și de Mihai…. este și pentru că oameni precum …nea Vasile și ….nea Petru și-au ascuns, așa cum se spune și în cântec: „toată țara în raniță, ca să nu le-o fure nimeni niciodată”.
În fiecare an, la 29 aprilie, în România este sărbătorită Ziua Veteranilor de Război, ca semn de recunoaştere a datoriei împlinite faţă de ţară pe câmpul de luptă.