Ies la iveală noi detalii șocante în ancheta uriașă în care sunt cercetați medici și cadre medicale suspectați că preluau dispozitive medicale de la cadavre și le montau pacienților. Unora dintre bolnavi li s-ar fi administrat și tratamente care să le agraveze starea și astfel să „fie convinși” că au nevoie de dispozitivele cardiace.
Potrivit unor surse din anchetă, citate de Realitatea Plus, unora dintre pacienți li s-ar fi dat medicamente astfel încît să se simtă mai rău și să ajungă în situația de a avea nevoie de aceste dispozitive.
Vineri dimineață, procurorii și polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice au făcut descinderi în 4 județe, pentru anihilarea unei rețele specializate în falsuri medicale, luare și dare de mită.
Una dintre suspiciuni este aceea că cei implicați montau pacienților defibrilatoare și stimulatoare cardiace recuperate de la pacienți decedați, dar facturate la prețuri de dispozitive noi, potrivit surselor judiciare. Aceleași surse, citate de Realitatea Plus, susțin că circa 170 de pacienți au beneficiat de aparatele medicale refolosite.
Sunt vizați medici de la instituții de renume, precum Spitalului Militar „Regina Maria” din Brașov și Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași.
Cel puțin doi pacienți au murit
Conform surselor judiciare citate de TVR, este vorba despre 171 de victime, persoane în general de condiție modestă, de la care s-au luat bani pentru a se face intervențiile chirurgicale.
Stimulatoarele cardiace erau luate de la pacienții morți duși la morgă. Unul dintre medicii de la Iași ar fi coordonat activitatea altor 3-4 medici, care l-ar fi ajutat în special la recoltarea aparatelor de la cadavre.
Cu o parte din banii obținuți, în jur de 90.000 de euro, medicul ar fi ridicat o cabană în arie protejată, motivul pentru care este anchetat și primarul, pentru că a dat autorizație de construcție într-o arie protejată.
Medicul de la Brașov este bănuit că ar fi recoltat stimulatoare de la cadavre și le-ar fi trimis la Iași.
Conform acelorași surse, cel puțin doi pacienți au decedat, iar alții ar fi suferit complicații.
Medicii suspectați că luau defibrilatoare şi stimulatoare cardiace de la oameni decedaţi, iar apoi le montau pacienților care credeau că primesc dispozitive noi sunt Dan Tesloianu, din Iași, și Eduard Belu, din Brașov, relatează ziaruldeiasi.ro.
Dan Tesloianu este medic primar cardiolog și totodată este coordonatorul Compartimentului și Laboratorului de Cardiologie Intervențională din cadrul Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.
Edurard Belu este medic primar cardiolog la Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov, având competențe în ecocardiografiem ecografie Doppler vasculară, imagistică cardiacă non-invazivă și insuficiență cardiacă. Potrivit site-ului spitalului, are și un masterat în management și politici sanitare, conform glsa.ro.