La data de 14 noiembrie 2022, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, pun în executare 83 de mandate de percheziţie domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum şi sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice din judeţele Suceava, Bihor, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mehedinți și Gorj, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României de țigarete peste limita legală, trafic de migranți, infracţiuni de corupţie, infracțiuni de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, precum şi infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.
În cauză, s-a reținut că, începând cu luna noiembrie 2021, mai mulți cetățeni români ar fi constituit un grup infracțional organizat, care ar fi avut ca scop traficarea de țigarete de proveniență extracomunitară, precum şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, activităţi care s-ar fi derulat cu precădere în județele Bihor, Suceava, Maramureș și Mehedinți.
Totodată, în cadrul activităților de cercetare și documentare a activităților infracționale, au fost constatate și alte infracțiuni aflate în strânsă legătură cu acestea, respectiv infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, infracțiuni de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept și infracțiunile de dare și luare de mită.
De asemenea, în acest caz, se efectuează urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, faptă comisă în contextul declanșării și desfășurării conflictului armat din Ucraina.
În condițiile în care autoritățile ucrainene au introdus măsuri restrictive de circulație față de cetățenii proprii, unii dintre aceștia ar fi încercat să treacă, în mod fraudulos, frontiera de stat cu România.
Acțiunea este realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Iași, B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. Oradea, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Craiova, S.C.C.O. Maramureș, S.C.C.O. Covasna, S.C.C.O. Mehedinți, S.C.C.O. Gorj, I.P.J. Oradea-S.I.C.E., I.P.J. Bistrița Năsăud – S.I.C.E., I.P.J. Satu Mare – S.I.C.E.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.
La acțiune participă și jandarmi ai Jandarmeriei Române.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.