„Plăsmuiri peste timp în satul nostru”, la Mănăstirea Ilișești

Ilișeștii Sucevei – străveche vatră de creștini alcătuită cu secole în urmă de Mâna providențială a Creatorului în jurul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” – este un loc binecuvântat cu oameni buni și vrednici, trăitori în rosturi și sensuri de mult îndătinate. Devenit în vremea Imperiului un mic burg, cu o populație preponderent germană la un moment dat, Ilișești s-a constituit ca un exemplu de armonie interetnică și multiconfesională. În sprijinul acestui adevăr, rămân până astăzi mărturie cele trei biserici-edificii ale satului: Biserica Ortodoxă, Biserica Evanghelică și Biserica Catolică. Dacă cea din urmă își primește oaspeții o dată pe an în prima duminică din iulie, în rest fiind păstrată și îngrijită de forurile tutelare din Cacica, celelalte două sunt vii, cu o viață spirituală conformă principiilor stabilite matern de către Biserica Ortodoxă Română: Biserica devenită inima Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Ilișești și Biserica Parohială „Acoperământul Maicii Domnului” (provenită din Biserica Evanghelică, ai cărei credincioși s-au repatriat cu aproape un secol în urmă).

Era firesc ca din sânul unei asemenea comunități să răsară o personalitate monumentală a Etnologiei românești, folcloristul și savantul de talie mondială Simion Florea Marian. Cu atât mai importantă este responsabilitatea celor rămași pe aceste meleaguri, de a perpetua zestrea impresionantă a unei subzone etnofolclorice unice în Bucovina. Și permanent cele două repere ce ghidează populația oricărei așezări rostuite – Biserica și Școala – au trimis în lume reprezentanți luminați ai comunității, ca pe veritabili ambasadori ai bogăției de rafinată cultură tradițională autentică.

Și astfel, în miez de decembrie – duminică în data de 15, la orele 15, bătrâna biserică a satului din incinta Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” (înfrumusețată și primenită prin râvna Părintelui Arhimandrit Teofan, starețul mănăstirii) a fost gazda caldă și primitoare a unui eveniment cultural deosebit: „Plăsmuiri peste timp în satul nostru”, o activitate complexă ce a cuprins o expoziție de pictură Dimitrie Roman și Dumitru Rusu, ambii fii ai satului și membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România precum și lansarea albumului de pictură „Dimitrie Roman. Plăsmuiri peste timp. Vibrații cromatice” – o apariție editorială de referință, realizată de către Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina. Despre artiștii omagiați au vorbit dr. prof. Camelia Sadovei, președinta Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) – Filiala Suceava, prof. Lucia Pușcașu, președinta Asociației „Artă și Umanitate” și criticul de artă drd. Delia Leizeriuc de la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava. Despre protagoniștii evenimentului cultural și despre comuna Ilișești au vorbit preoții care au slujit și slujesc la altarele celor două biserici – părintele paroh prof. Marius Ungureanu și preotul prof. Dănuț Popovici – precum și primarul comunei prof. Ilie Nițan.

Momentele artistice ale evenimentului au fost susținute de către Grupul folcloric „Simion Florea Marian” din Ilișești prin două colinde vechi ale satului, precedați fiind de o colindiță a copiilor interpretată de doi mici artiști ai școlii din sat. Prof. Cristi Milici însoțit de Lucian Patraș de la Casa de Cultură a orașului Gura Humorului au încheiat apoteotic momentul muzical, inspirat din izvoarele scrise și nescrise ale etnomuzicologiei bucovinene.

Prof. Daniela Ceredeev, inimoasa inspectoare de religie, a făcut o prelegere  excelent elaborată, referindu-se cu măiestrie academică la opera marelui folclorist Simion Florea Marian.

„Cuvinte de drag adresate consătenilor părintelui Simion Florea Marian, cuvinte acoperind cu frumos și prețuire truda, răbdarea, migala, perseverența, ambiția teologului bucovinean care și-a trecut satul și oamenii lui în nemurire” – așa cum observa cu finețe o distinsă doamnă a culturii sucevene, participantă la eveniment.

Și a mai fost și „O, ce veste minunată”, la inițiativa Danielei Ceredeev, colindă cântată de toată suflarea, într-un mănunchi de glasuri și energii frumoase, în frunte cu Părintele Arhimandrit Teofan – starețul Mănăstirii Ilișești, devenită pentru câteva ceasuri o micuță catedrală în inima unei comunități străvechi de creștini ortodocși.

Dând Slavă lui Dumnezeu pentru toate, a consemnat etnolog Gabriela Teișanu, fiică a satului Ilișești, peședinte a Asociației de Cultură, Artă și Tradiții „Ciprian Porumbescu”.