Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la Parohia Moldovița, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, slujba primei părți a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.
Preasfinția Sa a slujit alături de preoții slujitori de la această parohie: părintele Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, părintele Adrian Goraș, preot paroh și părintele Daniel Duprii, preot coslujitor, înconjurați de un număr însemnat de credincioși din parohie și împrejurimi.
Răspunsurile la strană au fost coordonate de către părintele profesor Mihai Botezat, preot slujitor la Mănăstirea Moldovița.
După rânduiala liturgică, Preasfinția Sa a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură, din cuprinsul căruia reținem următoarele: „Am luat parte la o slujbă cu un conținut cu care credincioșii nu sunt atât de familiarizați, fiind o slujbă săvârșită mai ales la mănăstiri, Pavecernița Mare, în tot timpul Postului Mare, seara, de luni până vineri, o rugăciune de încheiere a zilei. În prima săptămână a Postului Mare, în cadrul acestei rugăciuni deosebite, se citește un canon de pocăință, împărțit în patru părți. De ce tocmai acum, în primele patru zile, această rugăciune se săvârșește și în bisericile de mir? Potrivit zicerii unui Părinte duhovnicesc, în Postul Mare, toți creștinii ar trebui să fie asemenea monahilor, iar monahii ar trebui să nu uite că ei sunt chipul cel îngeresc. Ce fac îngerii în ceruri? Sunt tot timpul în stare de rugăciune și slăvire a lui Dumnezeu. Ce fac monahii? Încearcă să fie mai aproape de Dumnezeu decât ar putea să fie în lume. Se rup de lume, lasă pentru lume ceva mai puțin și cea mai mare parte a vieții lor, a timpului și a inimii lor o îndreaptă spre Dumnezeu. În perioada Postului Mare suntem chemați cu toții, și cei care suntem în lume, să fim altfel, să fim mai aproape de Dumnezeu. S-a spus și în Evanghelia citită la finalul slujbei: Luați seama la voi înșivă, să nu se îngreuieze inimile voastre de mâncare și de băutură și de grijile vieții (Luca 21, 34). Să nu limităm viața noastră doar la cele ale trupului. Dumnezeu ne spune mereu, dar mai ales acum: Omule, nu ești doar trup, ești mai mult decât atât! Ești și suflet, ai suflet nemuritor, pentru care trebuie să agonisești cele sufletești. Spune Mântuitorul: ce-i va folosi omului dacă va câștiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său? (Matei 16, 26).
Pentru că nu putem trăi mereu la aceeași intensitate a grijii pentru suflet, Biserica ne pune înainte un binecuvântat timp, al Postului Mare, în care vă îndemn, vă încurajez și vă rog: trăiți timpul acesta la maximum! Sunt patruzeci de zile în care să dăm sufletului mai mult decât am dat până acum! Spune Scriptura: Căci unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta (Matei 6, 21). Dacă grija este mai mare pentru trup, înseamnă că acolo ne este și inima. Dar suntem chemați să acordăm sufletului prioritate.
Dacă până la începutul postului ne rugam doar câteva minute, acum să înmulțim rugăciunea, să facem mai mult, după sfatul duhovnicului; să postim mai mult. Dacă am făcut puțină milostenie, acum să facem mai mult bine, ca dovadă că ne îngrijim de sufletul nostru. Să mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să ajungem în acest binecuvântat timp! Să postim luminos, așa cum ne-a învățat Evanghelia de ieri!”.
La final, părintele protopop, Aurel Goraș, a mulțumit Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru binecuvântarea și bucuria oferite prin prezența, rugăciunea și cuvântul de învățătură împărtășite credincioșilor din Parohia Moldovița.