Președintele Asociației Comunelor din România (ACoR) – Filiala Suceava, primarul comunei Panaci – Vasile Cozan, a declarat, referitor la comasarea localităților din țară și, implicit, din județul Suceava, că o astfel de măsură nu ar fi eficientă pentru dezvoltarea acestora. Edilul a subliniat că, pe lângă costurile foarte mari pe care le implică Referendumurile ce ar trebui organizate pentru reforma administrativ – teritorială a țării, dezvoltarea fiecărei localități în parte ar avea de suferit.
„Dacă unești doi săraci, nu poți obține unul bogat”, a subliniat Vasile Cozan.
Edilul a prezentat și o analiză a cheltuielilor cu personalul angajat în unitățile administrativ teritoriale din mediul urban și din mediul rural, în ideea în care orașele și municipiile ar urma să absoarbă comunele limitrofe. Astfel, se poate observa concret diferența mare dintre urban și rural.
„Noi milităm pentru pentru dezvoltarea tuturor localităților rurale din România, nu pentru comasarea lor. Ruralul are peste 80% din suprafața României și ar trebui dezvoltat unitar. Ar trebui politici pentru ca cei plecați la muncă în străinătate să se întoarcă acasă și să trăiască aici. Noi avem o țară ca un colț de Rai și trebuie dezvoltată”, a punctat Vasile Cozan.
Reorganizarea administrativ-teritorială este un subiect dezbătut de mulți ani, argumentele principale fiind de ordin economic. De-a lungul timpului au fost depuse mai multe proiecte legislative pentru reorganizarea administrativ-teritorială, însă niciunul nu a ajuns să treacă de vreun vot în Parlament, principalii oponenți fiind UDMR. Politicienii maghiari nu doresc ca județele din așa numitul Ținut Secuiesc (Mureș, Harghita, Covasna) să fie grupate în regiuni diferite.