Președintele Flutur anunță, de la Humor, proiectul „Poiana Bucovinei”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, joi, 22 septembrie, la Gura Humorului, că unul dintre proiectele viitoare pentru dezvoltarea turismului în județul Suceava va fi Poiana Bucovinei, pe modelul Poiana Brașov.

Prezent la deschiderea Galei Turismului „Descoperă Nord-Est”, care are loc la Hotelul Club Bucovina din Gura Humorului, șeful administrației județene a prezentat o serie de proiecte pentru dezvoltarea turismului din județ. Gala are loc în prezența ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, precum și a directorului Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei.

„Turismul trece printr-o perioadă grea, cu pandemia, războiul de la graniță. Sunt fel de fel de constrângeri și eu cred că aici trebuie să găsim soluții, să împărtășim exemplele pozitive, iar oficialii de la București să preia problemele sectorului din turism și să încercăm să găsim niște soluții în niște zone în care turismul a devenit o ramură extrem de importantă a economiei. Pentru că dacă nu știm să folosim cum trebuie trec banii europeni și oportunitățile pe lângă noi. Aș vrea câteva lucruri de provocare pentru început. Părerea mea este că trebuie să grăbim înființarea acestor Organizații de Management a Destinațiilor. Încă din 2019, noi, Consiliul Județean Suceava, ne-am asociat cu cele trei stațiuni de interes național, Gura Humorului, Câmpulung și Vatra Dornei și am așteptat această lege pentru funcționarea turismului din România, care a zăcut mulți ani în Parlament. O avem. Avem de asemenea ordinul de ministru care clarifică normele metodologice de aplicare. Se discută despre pașii pentru înființarea OMD-urilor și noi am început aceste lucruri. E vorba de cartografierea stațiunilor, de consultarea care trebuie să o facem cu actorii principali de pe raza unităților noastre și am început și acest lucru”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

De altfel, acesta a salutat prezența la această gală a reprezentanților Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, subliniind că instituția pe care o reprezintă are deja un parteneriat cu ASR și este extrem de important.

„Gândiți-vă că dacă Bucovina a avut un noroc și a ieșit în față, în primul rând a avut datorită acestui parteneriat cu Biserica, cu monumentele UNESCO. Aceste monumente UNESCO sunt ca un magnet care atrag și turiști, dar și pensiuni turistice. Unde s-au construit în ultimii 7 – 10 ani pensiuni? În jurul Voronețului, Sucevița, Moldovița. Practic astea sunt magnetul care au atras investitori.Dacă tot facem excursii prin afară și ne uităm la austrieci, elvețieni și la alții, să vedem cum rezolvă ei problema să doarmă turiștii la ei mai mult de 2 nopți la el și la noi dorm 1,7 – 2,4 nopți și nu e în regulă. Și atunci diversificarea formelor de turism este una dintre măsuri. Avem în Suceava, în inima Bucovinei, muntele Rarău. Administrația județeană a investit în infrastructură, cu 34 de kilometri de drumuri ca să urci pe muntele Rarău din trei direcții. Din Pojorâta – Rarău un drum modernizat cu câțiva ani în urmă în primul meu mandat, apoi de pe valea Bistriței de la Zugreni spre Rarău și recent drumul pe Izvorul Alb, paralel cu pârtia de schi. Sunt 34 de kilometri pun în valoare masivului Rarău unde acum avem un PUZ și întreb cele patru primării ce vreți să faceți cu muntele Rarău. Proiectul pe care îl vom lansa este Poiana Bucovinei, model Poiana Brașov. Asta va trebui să facem. Noi trebuie să mutăm, trebuie să gândim pașii următori. De ce fac drumuri? De ce autostrada A8 și sper să fie la 50 de kilometri de platoul munților Rarău, sau Autostrada Nordului sau autostrada A7? Adică trebuie să dăm o perspectivă turismului”, a mai spus președintele CJ Suceava.