Președintele Șoldan a stabilit prioritățile pentru 2025: „Avem un buget echilibrat”

După adoptarea bugetului de stat pe 2025 în Parlament, autoritățile locale își fac deja calculele, având în vedere constrângerile impuse de ținta de deficit de 7%. În acest context, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, a vorbit, în exclusivitate pentru Gândul, despre provocările financiare și prioritățile de investiții pentru județ.

Gheorghe Șoldan a explicat că județul Suceava primește în 2025 un buget mai mic decât cel din anul precedent, din cauza unei scăderi a populației raportate în ultimul recensământ.

„Nu știu dacă am auzit vreodată un administrator, un primar sau un președinte de consiliu județean să spună că ne ajung banii de la București. Cu siguranță, tot timpul ne dorim mai mult. Avem un buget mai mic decât anul trecut, fiindcă anul trecut bugetul a fost construit pe date statistice în care județul Suceava avea peste 700.000 de locuitori. Anul acesta, la buget, alocările per capita au fost calculate pe baza ultimului recensământ, unde județul Suceava pierde peste 100.000 de locuitori (…) Nu o să putem spune că suntem mulțumiți de banii pe care îi avem, dar pot să spun că avem un buget echilibrat și mulțumim Guvernului României că a avut grijă”, a declarat președintele CJ Suceava pentru Gândul.

Infrastructura rutieră – prioritate pe lista investițiilor

Una dintre cele mai mari probleme ale județului rămâne starea drumurilor județene, iar modernizarea infrastructurii este una dintre prioritățile pentru 2025, enunțate de Gheorghe Șoldan în discuția cu reporterul Gândul.

„Rezolvarea problemei infrastructurii din județul Suceava este esențială, fiindcă, din păcate, în ultimii 4 ani, prea puțini kilometri de drum județean au fost modernizați așa cum trebuie. Nu vorbim doar de reparații curente”, a explicat liderul CJ Suceava.

Situația aeroportului „Ștefan cel Mare” din Suceava

Pe lângă drumuri, un punct strategic pe agenda investițiilor este aeroportul din Suceava, care a pierdut companii aeriene importante, inclusiv baza aeriană Wizz Air.

„Dacă vorbim de fonduri proprii sau de găsirea unei finanțări, aeroportul din Suceava este prioritar. Din păcate, în ultimii ani, ne-au plecat companii aeriene, în timp ce alte județe, precum Iașiul, au reușit să atragă investiții majore. De exemplu, Iașiul a accesat un proiect european de 100 de milioane de euro, în timp ce județul Suceava a pierdut acea finanțare (…) Doar Consiliul Județean Suceava a considerat, anul trecut sau acum doi ani, că nu era nevoie de acea finanțare pentru aeroport”, a subliniat președintele CJ Suceava, potrivit Gândul.ro.