Prima pompă de insulină tip pancreas artificial, montată unei fetițe de 12 ani, la Spitalul Clinic Județean Suceava

Concret, o astfel de pompă primește informațiile de la un senzor de glicemie și, în funcție de tipul de dispozitiv, poate sista automat infuzia cu insulină, poate reduce sau crește rata infuziei, sau chiar administra bolusuri insulinice de corecție, fără a fi nevoie ca pacientul să dea o comandă specifică în acest sens.

Primul pacient care a primit această pompă avansată de insulină este Adelina, are 12 ani și diabet zaharat tip 1 de 7 ani. La această adolescentă, utilizarea acestui dispozitiv medical de top este șansa de a personaliza țintele glicemice în funcție de situațiile din viața reală, care pot duce la rezultate glicemice aproape similare cu ale copiilor sănătoși. Pentru Adelina, la fel ca și pentru alți tineri cu diabet zaharat tip 1 și familiile lor, mai mult decât diagnosticul în sine, reprezintă un șoc volumul mare de informații pe care trebuia să-l asimileze foarte rapid. O persoană cu diabet zaharat tip 1, din prima zi de diagnostic până în ultima zi de viață are același tratament: insulina, dar reprezintă o provocare. Tratamentul diabetului zaharat este complex, cu necesitatea unor schimbări semnificative asupra stilului de viață. Autocontrolul de succes reușește adaptarea diabetului pentru a se potrivi stilului de viață al pacientului și nu adaptarea stilului de viață pentru a se potrivi diabetului.

Cu sprijinul conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava, prin colectivul de medici diabetologi implicați (Sef Lucrari Dr. Claudiu Cobuz – șef secție, Dr. Caziuc Ramona, Dr. Lazar Corina, Dr. Clus Simona, Dr. Chitan Cristina) și personalul medical dedicat (asistenți educatori, psiholog) se află la standardul de calitate cel mai înalt cu privire la îngrijirea pacienților cu diabet zaharat. Includerea recentă (de 3 luni) a Spitalului Județean Suceava în programul de inițiere al acestor dispozitive, atragerea de fonduri în cadrul Programului național de diabet zaharat derulat de CAS, reprezintă cea mai importantă realizare pentru îngrijirea pacienților cu diabet zaharat. Prin dotările existente și expertiza medicilor diabetologi (dobândita prin cursuri de perfecționare continuă) unitatea sanitară este printre puținele care derulează programele complete pentru pacienții cu diabet zaharat, comparativ cu centrele universitare consacrate. De la aprobarea sa în aprilie 2023 în Statele Unite, peste 7.000 de persoane au avut posibilitatea de a utiliza sistemul de pompă de insulină cu buclă închisă. În România, prin Programul național de diabet zaharat, 35 pacienți utilizează acest tip de pompă. La Suceava, luna aceasta s-au mai achiziționat încă 2 dispozitive (prețul de achiziție în jur de 27000 lei bucata) pentru următorii pacienți aflați pe lista de așteptare.

Feedback-ul din partea pacientei este ceea ce contează cel mai mult: „Vis implinit! Se pare ca in ultimul an am fost cuminte la fel ca si in ceilalti 7 ani de diabet zaharat si Mosul a venit mai repede la mine. Bucuria vine din lucruri facute cu dragoste iar pe aceasta cale adresez multumiri intregului colectiv al Ambulatoriului de diabet zaharat Spitalul Judetean Suceava pentru sfaturile, intelegerea si empatia de care au dat dovada in toti acesti ani! Va urez tuturor sanatate, bucurii multumiri sufletesti si sarbatori binecuvântate!”