Primarul comunei Dorna Candrenilor, Dănuț Candrea, a fost distins de către IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, cu Ordinul „Mușatinii”, în semn de apreceire, „ca celui care se străduiește în slujirea semenilor, în demnitatea de primar, urmând domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și de neam”.
Distincția i-a fost conferită de către Preasfințitul părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, la finalul slujbei de resfințire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Dorna Candrenilor, iar gramata ordinului a fost lecturată de către părintele protopop Aurel Goraș.
„Acest ordin a fost propus de Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, de mine personal și de părintele Doroftiese, mai demult, însă domnul primar, într-o modestie desăvârșită, a evitat acest moment de conferire. Și eu m-am gândit, tainic, lasă că vă prindem, domnule primar, într-o ocazie potrivită și o să vi-l încredințăm. Domnul primar are și distincția «Crucea Bucovinei», cel mai înalt ordin pe care îl conferă Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Și le merită cu prisosință”, a spus părintele protopop Aurel Goraș.
Și Preasfințitul părinte Varlaam Ploieșteanul l-a felicitat pe edilul de la Dorna Candrenilor, dar și pe cetățenii acestei localități pentru că l-au ales pe Dănuț Candrea în funcția de primar.
Primarul comunei Dorna Candrenilor, Dănuț Candrea, a mulțumit ierarhului pentru conferirea acestui ordin. De asemenea, edilul și-a îndreptat mulțumirile și spre cetățenii localității pe care o reprezintă pentru faptul că i-au acordat votul de încredere, dar și pentru faptul că, de fiecare dată când a fost nevoie, s-au mobiliziat pentru a contribui la bunăstarea comunei.
„După 8 ani de jertfă și muncă, s-a resfințit această frumoasă Biserică. În 2016, dumneavoastră, dragi cetățeni ai comunei Dorna Candrenilor, m-ați votat să fiu primarul dumneavoastră. În 2020, la fel. În 2024, la fel. Vă mulțumesc din suflet! În aceste două mandate ați văzut dezvoltarea localității noastre. Aici este vorba despre reabilitarea acestui locaș sfânt. În 2016, când am mers în cimitir, am văzut copaci uscați și multă vegetație. Astfel că, ne-am adunat 104 persoane, iar printr-o acțiune de voluntariat, am făcut curat. De atunci, în fiecare an, am igienizat cimitirul, am făcut acolo un foișor, am făcut o poartă, o groapă de pus coroane. Apoi, a urmat reabilitarea Bisericii. A fost dat acoperișul jos, iar turnul Bisericii a fost înălțat de la 16 metri, la 21 de metri. Am făcut lumânărar, clopotniță, casă praznicală, tot ansamblul și tot ce îi place Lui Dumnezeu. Vă mulțumesc tuturor și, în special lui Ilie Străjeru, cel care a lucrat la Biserica noastră. S-au făcut multe lucruri, care au trecut de 6 milioane de lei”, a spus primarul comunei Dorna Candrenilor, Dănuț Candrea.
Totodată, Ordinul „Eustatie Protopsaltul” a fost acordat părintelui Gabriel Gheorghiță Doroftiese în semn de „prețuire și încurajare pentru strădaniile depuse în promovarea artei muzicale bisericești”, întrucât, slujind semenilor prin darul cântării plăcute lui Dumnezeu, s-a făcut „următor Cuviosului Eustatie, Protopsaltul Mănăstirii Putna, începător al cântăreților isihaști din Moldova, în veacul al XV-lea, compozitor și mare dascăl al muzicii bisericești”.
Tot atunci, în semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe, PS Varlaam Ploieșteanul a înmânat Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” lui Petru Lazariu și Nicolae Rusu, întrucât „au urmat exemplul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.
Trebuie spus că, la numai câteva zile de la praznicul Adormirii Maicii Domnului, hramul bisericii din localitatea Dorna Candrenilor, locașul de cult închinat Născătoarei de Dumnezeu a primit veșmântul luminos al resfințirii, duminică, 18 august 2024.
Slujba de târnosire a fost oficiată de un sobor impresionant de preoți, în frunte cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul de cameră Astra din Brașov și de Corul Ecclesia al parohiei, dirijat de pr. Gabriel Gheorghiță Doroftiese. Corul din Dorna Candrenilor este renumit pentru premiile obținute de-a lungul timpului și pentru implicarea în organizarea Festivalul Național de Artă Muzicală, ajuns la ediția a XV-a, desfășurat în memoria pr. Toma Doroftiese.