Apa ajunge, cu program, la robinetele din orașul Solca și asta după ce președintele ales al Consiliului Județean Suceava, deputatul Gheorghe Șoldan a făcut o serie de demersuri în acest sens. Acestuia i s-au alăturat col. Costică Ghiață, inspectorul șef al ISU Suceava, directorul Administrației Bazinale de Apă Siret Bacău, Relu Adam, directorul SGA Suceava, Daniel Drăgoi, dar și directorul ACET Suceava, Ștefan Groza. De asemenea solidari cu primarul Cornel Țehaniuc și cu oamenii pe care-i reprezintă au fost și primarii Dan Tiperciuc de la Arbore, Eduard Wendling de la Păltinoasa și Gheorghe Fron de la Cornu Luncii, care, prin Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență au umplut rezervorul de apă de la Solca, astfel încât oamenii să aibă acces la apă.
Primarul orașului Solca, Cornel Țehaniuc, i-a mulțumit președintelui ales al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, pentru faptul că atunci când i-a cerut ajutorul nu a stat pe gânduri și s-a implicat direct în rezolvarea acestei probleme cu care se confruntă orașul Solca. Mai mult decât atât, edilul a remarcat și rapiditatea cu care se mișcă lucrurile, după implicarea lui Șoldan.
De altfel, Cornel Țehaniuc mulțumește și directorului Administrației Bazinale de Apă Siret Bacău, Relu Adam, care s-a deplasat personal la Solca, pentru a vedea situația din teren și pentru a găsi cea mai bună soluție, dar și celorlalte persoane implicate pentru faptul că au venit în sprijinul oamenilor din orașul pe care îl reprezintă.
„Este uimitor cât de repede se întâmplă lucrurile, iar pentru asta îi mulțumesc domnului președinte Șoldan. Nu a stat nicio secundă pe gânduri când i-am cerut ajutorul, iar implicarea sa nu a fost la nivel declarativ, ci a trecut la fapte imediat. De asemenea, îi mulțumesc și domnului Relu Adam, directorul Administrației Bazinale de Apă Siret Bacău, pentru promptitudinea de care a dat dovadă și pentru faptul că nu a stat în birou, ci a venit în teren pentru a găsi cea mai bună soluție la problema cu care ne confruntăm. Nu în cele din urmă, mulțumirile mele se îndreaptă și către col. Costică Ghiață, inspectorul șef al ISU Suceava, cel care, la fel ca domnul președinte Șoldan, a fost alături de noi încă de la început și ne-a sprijinit cu tehnica din dotarea Pompierilor pentru a putea asigura, măcar apă menajeră pentru populație”, a declarat primarul orașului Solca, Cornel Țehaniuc, care a adăugat că: „Le mulțumesc și colegilor primari care nu ne-au lăsat la greu și ne-au ajutat cu transporturi de apă, fie din rezervoarele proprii, fie din rezervorul de la Berchișești. Sprijinul lor contează foarte mult pentru cetățenii de la Solca”.
În ceea ce privește utilizarea apei de la robinete, edilul a precizat că apa nu este pentru băut sau pentru gătit, ci este menajeră și îi roagă pe oameni să fie cumpătați în utilizarea apei, până la rezolvarea problemei, astfel încât toți cetățenii să poată beneficia de acest serviciu.
„Îi rog pe oameni să nu ude grădinile sau să facă risipă în alte moduri, să se gândească și la vecini, astfel încât toată lumea să beneficieze de apă. Este o situație delicată, însă problema va fi rezolvată curând. După cum a spus domnul președinte Șoldan, în următoarele zile va fi demarată procedura de achiziție a contractului de execuție a lucrărilor, în valoare de 13.043.522 lei, iar apoi constructorii desemnați vor executa lucrările aferente”, a mai spus primarul de la Solca.
Trebuie precizat că, pentru moment, se furnizează apă menajeră prin soluția provizorie identificată săptămâna trecută și s-a început pomparea din puțina apă acumulată între timp în lac.
Apa potabilă este asigurată prin stația de potabilizare a ISU Suceava, cu o capacitate de 500 litri/oră.
De marți dimineață a început o decolmatare provizorie, iar o dată demarate lucrările, în cadrul proiectului vor fi excavați 84.250 metri cubi de material aluvionar.
Pentru a asigura o alimentare continuă și neîntreruptă cu apă, se va construi un mic baraj de beton (prag provizoriu de priză), în amonte de lac, pentru a menține apa curată.
În timpul lucrărilor de curățare a lacului, se va prelungi conducta de aducțiune până la acest baraj provizoriu, pentru a asigura alimentarea constantă cu apă.
Pentru a preveni colmatarea lacului în viitor, specialiștii de la Apele Române propun amenajarea celor patru torenți din zonă prin amplasarea unor bariere flexibile cu rol de retenție, care permit în același timp drenarea apei.
În cadrul lucrărilor de la Solca, echipamentul hidromecanic va fi reabilitat prin înlocuirea vanei de golire de fund, echiparea prizei de apă provizorie și a căminelor de vane.
De asemenea, în aval de baraj, se va realiza o cădere în trei trepte, pentru disiparea energiei și limitarea eroziunilor albiei râului Solca.