La începutul lunii aprilie, cu doar câteva săptămâni înainte să fie reținut în Malta, Paul Philippe Al României a deschis un litigiu împotriva Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Suceava, procesul având ca obiect ”fond funciar”.
Prințul Paul a depus încă din perioada 2006-2007 o cerere de restituire a unei suprafețe de aproape 40.000 de hectare de pădure în județul Suceava, pe razele localităților Broșteni, Crucea, Ocolul Silvic Crucea și Ocolul Silvic Broșteni.
La vremea respectivă, Comisia județeană de fond funciar a invalidat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate. Potrivit legislației în vigoare, solicitantul trebuia să fie tatăl lui Paul, Mircea Grigore Lambrino, care era în viață în acel moment.
Unchiul lui Paul i-a blestemat pe toți cei care atentează la pădurile din Suceava
În anul 2014, Prințul Paul a depus o nouă cerere cu același obiect, care a fost, de asemenea, respinsă. În motivare, prefectul de Suceava a făcut trimitere la decizia anterioară, din anul 2007, care a fost și confirmată de instanță. Ulterior, au început problemele penale ale prințului legate de retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa, care i-a adus acestuia și o condamnare. În această perioadă, Paul nu a mai revenit cu alte cereri de revendicări.
Potrivit unor informații din dosar, în octombrie 2007, Paul Philippe ar fi cedat firmei Recipilia, controlată de mai mulți oameni de afaceri în frunte cu Remus Truică, drepturile litigioase asupra unui număr de proprietăți în județul Suceava.
Printre acestea se numărau: Moșia Regală Broșteni, castelul de vânătoare Poiana Ițcani din Valea Putnei (care a ars total la sfârșitul anilor ’50), precum și aproape 40.000 de hectare de pădure.
Proprietarul acestor domenii a fost Prințul Nicolae (fratele mai mic al Regelui Carol al II-lea), care a lăsat toată averea, prin testament, celei de-a doua soții, venezueleanca Thereza Lisboa y Figueira de Melo (1913 – 1997). În încheierea testamentului, principele scos de fratele său din familia regală, pentru că s-a căsătorit cu o femeie ”simplă”, i-a blestemat pe toți cei care nu-i vor respecta ultima dorință.
Prințul Paul, prins la un resort din Malta
Paul Philippe al României a fost reținut, duminică, în Malta, în timp ce își petrecea vacanța alături de soția lui, Lia, într-un resort de lux. Prințul nu a opus rezistență în momentul capturării și va rămâne în arest preventiv până la data de 9 mai.
În această perioadă, statul român trebuie să formuleze o cerere de extrădare pe numele lui Paul Philippe, care are de executat o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare în dosarul retrocedării Fermei Regale Băneasa.
Autoritățile române au mai încercat o dată să-l aducă în țară pe Prințul Paul, care în 2022 a fost reținut la Paris. Procedura s-a împiedicat în instanțele franceze, care au respins solicitările României. Judecătorii Curții de Apel Paris au justificat decizia prin faptul că unul dintre membrii completului care l-a condamnat pe Paul nu depusese jurământul ca magistrat.
Prejudiciu de 145 de milioane de dolari în dosarul retrocedării Fermei Băneasa
În dosarul instrumentat de DNA, Paul Philippe al României a fost trimis în judecată alături de Remus Truică, Dan Andronic, Tal Silberstein, Benyamin Steinmentz și Moshe Agavi, pentru infracțiuni comise în perioada 2006 – 2013. Prejudiciul în acest dosar depășește 145 de milioane de euro.
„Inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Truică Remus şi asociaţilor acestuia din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL.
Aceasta, pentru ca ei să intervină pe lângă funcţionari publici implicaţi în procedurile de retrocedare, prin influenţa avută în mod direct (…) şi indirect, prin intermediul relaţiilor pe care le au în lumea politică, în justiţie, la cel mai înalt nivel şi presă (relaţii de prietenie/ afaceri cu membri ai guvernului, parlamentari, funcţionari, autorităţi publice, cu persoane cu influenţă în presă, relaţii la ÎCCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceştia, în mod nelegal, să determine obţinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al României Paul Philippe”, spun procurorii DNA în rechizitoriu.
Prințul Paul nu a fost niciodată recunoscut ca membru al Familiei Regale din România, însă a obținut în instanță o hârtie care atestă că este nepotul Regelui Carol al II-lea. Tatăl lui Paul, Mircea Grigore Lambrino a fost fiul lui Carol al II-lea din relația pe care a avut-o cu Ioanei Zoe ”Zizi” Lambrino. Recunoașterea faptului că are rădăcini regale l-a determinat pe Paul Philippe să solicite suprafețe mari de teren care au aparținut bunicului său.
Sursa: fanatic.ro.