Proiecte de ordinul milioanelor de lei, implementate anul acesta, la Pătrăuți

Numărul mare de investiții realizate sau în curs de realizare din comuna suceveană Pătrăuți plasează localitatea pe un loc fruntaș în topul celor mai dezvoltate comune din județul nostru sau chiar din țară. Și pentru că partea financiară în implementarea proiectelor este cea mai importantă, edilul Adrian Isepciuc are grijă să nu rateze nicio finanțare, dacă localitatea sa este eligibilă, și, chiar mai mult, își drămuiește bugetul local astfel încât să poată realiza cât mai multe investiții și cu fonduri proprii.

Astfel, fie că vorbim de proiecte cu finanțare guvernamentală, europeană sau locală, în comuna Pătrăuți sunt în implementare nu mai puțin de nouă investiții importante, toate având ca scop creșterea calității vieții cetățenilor.

Dacă vorbim de Planul Național de Redresare și Reziliență, în comuna condusă de tânărul Adrian Isepciuc sunt în curs de implementare trei proiecte importante, între care și cel privind dotarea unității școlare cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale.

Potrivit edilului, PNRR va aloca finanțare și pentru proiectul de digitalizare a comunei Pătrăuți, care prevede eficientizarea circuitului documentelor în relația cu cetățenii, adică plățile online vor putea fi făcute mai ușor, iar pentru a obține un document nu va mai fi nevoie deplasarea la ghișeu.

Pe de altă parte, comuna Pătrăuți este parte a Zonei Urbane Funcționale a municipiului Suceava și, datorită acestui lucru, este beneficiara unui proiect european, atras tot prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce prevede realizarea transportului metropolitan cu autobuze electrice moderne. Prin acest proiect vor fi amenajate și trei stații de încărcare electrică, din care una pentru autobuze electrice și două pentru autovehicule. Tot prin acest proiect, va fi construită și o stație de autobuz, dotată cu sistem e-ticketing. Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 23 de milioane de euro cu TVA.

Primarul de la Pătrăuți a mai spus că, după ce va fi implementat proiectul, traseul autobuzelor de transport public va fi mai lung decât cel actual, iar condițiile vor fi de nivel european.

Tot cu bani europeni, doar că atrași prin Grupul de Acțiune Locală „Codrii Bucovinei”, se implementează și proiectul privind achiziționarea accesoriilor pentru tractor și buldoexcavator, respectiv sărăriță, perie pentru măturat străzile, cupă de 30 cm și vidanjă.

Și pentru că parcul auto al Primăriei Pătrăuți a fost extins în ultimii ani, pentru a proteja utilajele, unitatea administrativ teritorială construiește un garaj în acest sens.

„Garajul îl construim din fonduri proprii, valoarea lucrărilor fiind de aproximativ 1 milion de lei”, a punctat primarul comunei Pătrăuți.

Tot cu bani proprii, Primăria Pătrăuți continuă să extindă rețeaua de alimentare cu apă în zona Poiană. Vorbim aici de încă 2,7 kilometri de rețea, care va deservi cetățenii din această zonă. Trebuie precizat că apa este furnizată de către ACET Suceava și provine din izvoarele din comuna Berchișești. Pentru implementarea acestui proiect s-a alocat aproximativ 1 milion de lei.

În ceea ce privește rețeaua de gaz metan, edilul Adrian Isepciuc a subliniat că, printr-un parteneriat public – privat, tot în zona Poiană vor fi construiți încă doi kilometri de rețea de distribuție a gazelor naturale.

„La fel ca în zona Poiană, și în Pătrăuți lucrăm la extinderea rețelei de gaz metan, pe drumurile ce urmează a fi asfaltate curând. Tot cu doi kilometri va fi extinsă rețeaua și în Pătrăuți”, a adăugat Adrian Isepciuc.

Și pentru că siguranța cetățenilor este importantă pentru conducerea Primăriei Pătrăuți, se lucrează și la amenajarea aleilor pietonale pe o distanță de aproximativ 1 kilometru, între Școala Pătrăuți și Grădinița Moldoveni.

Și cum nevoile cetățenilor sunt într-o permanentă schimbare, edilul de la Pătrăuți și echipa sa de la Primărie lucrează constant la noi și noi proiecte menite să crească nivelul de confort al oamenilor din localitate.