Comuna suceveană Ilișești se află într-un amplu proces de dezvoltare și modernizare, anul 2024 fiind unul rodnic pentru administrația publică locală de aici. Astfel, fie cu fonduri locale sau guvernamentale, fie cu fonduri europene, în localitate sunt în implementare, în diferite stadii, mai multe proiecte importante.
Și cum cele mai cerute de cetățenii oricărei localități sunt drumurile asfaltate și și utilitățile, conducerea Primăriei Ilișești s-a axat foarte mult pe acesta domenii.
Astfel, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, în comuna Ilișești se lucrează la proiectul de extindere a rețelei de apă și la înființare a rețelei de canalizare atât în Brașca, pe drumul principal, cât și în Ilișești, în zona centrală a satului. Potrivit primarului Gheorghe Dîrțu, în scurt timp, lucrările vor fi scoase la licitație.
Primarul de la Ilișești a precizat că rețeaua de canalizare însumează 11,5 kilometri, iar cea de apă 9 kilometri. Trebuie precizat că, în prezent, în comună există deja 6,7 kilometri de rețea de apă, construită pe un alt program guvernamental.
În ceea ce privește gazul metan, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ilişeşti, Todireşti, Bălăceana şi Stroieşti, se derulează un amplu proiect de aducțiune a rețelelor de gaze naturale în satele componente ale acestor comune, în prezent alocându-se banii necesari pentru consultanță și proiectare.
La capitolul modernizare drumuri, primarul Gheorghe Dîrțu a implementat un proiect de asfaltare a 1,2 kilometri de drum, banii pentru acesta fiind alocați de la bugetul comunei.
De altfel, cu fonduri europene, atrase de Primăria Ilișești prin AFIR, în localitate se lucrează la un proiect ce presupune balastarea a 5 kilometri de drum, dar și asfaltarea a 1,7 kilometri, în zona Brașca spre Gorjan.
„Am depus și un proiect de reîmpădurire a mai multor hectare de teren. Este vorba de 3,26 hectare spre Vârvata și 0,6 hectare la Băltog. Vom planta salcâmi”, a spus primarul comunei Ilișești, Gheorghe Dîrțu.
Și cum educația reprezintă un alt domeniu important, primarul de la Ilișești i-a acordat o importanță deosebită, implementând și în acest an o serie de proiecte. Astfel, s-a făcut o reparație capitală la Școala cu clasele I – IV din localitate, iar cu fonduri europene, toate unitățile de învățământ din comună, două școli și două grădinițe, au fost dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. De aceste dotări beneficiază toți cei aproximativ 400 de copii din comună.
„Încercăm să investim în toate domeniile, în funcție de priorități”, a subliniat primarul Gheorghe Dîrțu.