Proprietari de pădure din Ciumârna, amendați de Garda Forestieră din cauză că nu au un contract de pază

Într-o patrulare efectuată pe 7 august, lângă satul Ciumârna din comuna Vatra Moldoviței, la o distanță de cca 10m de DN17A, au fost identificate 13 piese de lemn rotund rășinoase, cu un volum de peste 13 mc. Lemnul nu prezenta nici un semn de punere în valoare legală, așa că s-a căutat locul din care provenea. Acest loc a fost identificat într-o pădure de peste 80 ha, deținută în coproprietate de doi frați. Pentru pădurea respectivă nu există contract de pază și alte servicii silvice, așa cum prevede legea.

În pădure au fost găsite 7 cioate provenind de la arbori tăiați ilegal, cu un volum de 18 mc, acoperite cu pământ pentru a nu fi găsite ușor. Constatarea faptelor s-a făcut în colaborare cu polițiștii de la SPR Vama, astfel încât cercetarea penală a faptei de tăiere ilegală de arbori să demareze de urgență. Valoarea prejudiciului din lemnul tăiat ilegal este de 10.883 lei, valoare ce depășește cu peste 66 de ori valoarea de referință a unui mc de lemn pe picior. Pedeapsa prevăzută de lege pentru o astfel de faptă este de închisoare de la 2 la 7 ani.

Unul dintre proprietari a fost invitat la ocolul silvic din zonă pentru a încheia un contract de asigurare a serviciilor silvice, inclusiv paza, pentru pădurea deținută dar nu a finalizat demersul. În această situație, fiecăruia dintre proprietari i-a fost aplicată amenda maximă prevăzută de lege pentru neasigurarea pazei printr-o structură silvică autorizată respectiv câte  5.000 lei, stabilindu-se din nou sarcina de a se încheia un contract în acest sens cu un ocol silvic.

Menționăm că în pădurea parcursă au fost identificați numeroși arbori uscați sau doborâți de vânt care pot fi exploatați legal dacă se încheie contractul de asigurarea serviciilor silvice. De asemenea, pădurea se pretează la efectuarea  unor tăieri de îngrijire, volumul care poate fi exploatat legal fiind foarte mare. Aceste tăieri se pot aproba numai dacă există un amenajament silvic. În lipsa acestuia, proprietarii au primit o amendă suplimentară în valoare  de 7.000 lei și sarcina de a întocmi amenajamente silvice.

Legislația în vigoare prevede foarte multe înlesniri pentru a ajuta gospodărirea pădurilor aflate în proprietate privată, iar neîndeplinirea obligațiilor legale este aspru sancționată. În acest caz, neîndeplinirea obligațiilor legale, le-a adus proprietarilor amenzi în valoare totală de 24.000 lei, precum și cercetarea într-un dosar penal.