Prima reţea naţională de defibrilatoare automate urmează să fie instalată în București și mai multe orașe din țară, a anunțat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care i-a îndemnat pe cetățeni să le folosească în caz de urgență fără teamă că ar putea șoca din greșeală o persoană care nu are nevoie de un astfel de procedeu.
Raed Arafat a explicat că aceste defibrilatoare sunt făcute în așa fel încât să detecteze în mod automat dacă pacientul are nevoie de un șoc care să-i repornească inima și nu se vor declanșa dacă nu este nevoie, informează Agerpres. „N-ai cum să şochezi un om care nu trebuie să fie şocat cu un astfel de defibrilator, nu te lasă. Dacă apeşi pe butonul de şoc, va şoca numai dacă trebuie şocat, numai dacă detectează defibrilatorul ritmul care trebuie să fie. Dacă unul are un ritm sănătos, nu ai cum să convingi defibrilatorul să facă acest lucru, potrivit digi24.
Este garantat că nu se va greşi, dar este garantat că este posibilă salvarea unei veţi dacă şocăm şi dacă reia activitatea cardiacă cordul persoanei respective”, a spus şeful DSU. 376 de astfel de defibrilatoare automate vor fi montate în zone aglomerate din țară.
„Este un concept care există de foarte mult timp. Toţi care călătorim afară cred că aţi văzut în aeroporturi, la clădirile de birouri, gări, peste tot există astfel de aparate. (…) Vorbim, în Bucureşti, de aproape 80 la care o să ajungem, în faza aceasta, iar la nivel naţional la 376. (…) Ele trebuie să fie peste tot unde există aglomeraţie de persoane: clădiri de birouri, aeroporturi, gări, şcoli, mall-uri”, a mai spus el. Potrivit şefului DSU, în Bucureşti sunt deja 54 de defibrilatoare accesibile publicului, locaţia lor putând fi văzută începând de joi şi în aplicaţia DSU, urmând a fi instalate şi altele, relatează psnews.ro.