La data de 1 Decembrie, începând din 1990, este sărbătorită Ziua Naţională a României, prilej cu care administrațiile publice locale din țară organizează diferite manifestări în acest sens.
Dacă unii primari „se dau peste cap” pentru ca evenimentul dedicat acestei importante zile să fie unul cuprinzător și impresionant, alții „sărbătoresc” în fața televizorului sau mâncând celebra fasole cu ciolan, neorganizând nimic oficial și nedepunând coroane pentru a-i cinsti pe înaintașii care s-au sacrificat pentru România Mare.
Contactați telefonic, unii edili din județul Suceava au dat răspunsuri halucinante la întrebarea: „Cum ați sărbătorit Ziua Națională a României?”.
Un prim exemplu este primarul de la Șcheia, colonelul în rezervă Vasile Andriciuc, care, militar fiind, ar fi trebuit să știe mai mult decât oricine însemnătatea zilei de 1 Decembrie, dar care a ales să nu o cinstească.
„Eu dacă am sărbătorit-o cu prietenii, trebuie să mă dau în spectacol, că am mâncat fasole cu ciolan și să încep să ne lăudăm cam fiecare ce am făcut?”, a declarat primarul comunei Șcheia, Vasile Andriciuc.
Un alt edil care a ales să nu cinstească această zi decisivă pentru poporul român este Gheorghe Luță de la Dornești, acesta alegând să-și invite colegii de la Primărie la el acasă, la o fasole cu ciolan.
„Frumos! M-am întâlnit cu personalul de la Primărie. Am purtat niște discuții, am urmărit programe la televizor. Cu angajații m-am întâlnit la mine acasă și am servit o fasole cu ciolan”, a spus primarul comunei Dornești, Gheorghe Luță.
Nici în comuna suceveană Pârtești de Jos nu s-a sărbătorit 1 Decembrie, primarul Mircea Andrei Strugariu alegând să muncească la ferma fiului său.
„Am sărbătorit prin muncă, la fermă! Are băiatul meu o fermă și îl mai ajut. Cu Primăria n-am făcut niciun eveniment că n-am avut cu cine. Veterani de Război nu mai avem, iar mulți oameni sunt plecați în Germania”, a spus primarul comunei Pârtești de Jos, Mircea Andrei Strugariu.
În ceea ce privește comuna Satu Mare, aici, edilul Adrian Lavric s-a ocupat de schimbarea drapelelor din comună, însă de Ziua Națională a stat cu familia.
„În familie, acasă. Noi am înlocuit drapelele, înainte de Ziua Bucovinei. În comună nu avem monumente specifice zilei de 1 decembrie”, a spus primarul comunei Satu Mare, Adrian Lavric.
La Izvoarele Sucevei, „doamna de la Bibliotecă” a organizat un mic eveniment în care i-a implicat pe elevii Școlii, administrația publică locală neimplicându-se.
„Știu că doamna de la Bibliotecă, ce răspunde și de Căminul Cultural, a avut o activitate”, a spus primarul comunei Izvoarele Sucevei, Mihail Mechno.
Nici la Drăgoiești Primăria nu a organizat nicio manifestare dedicată Zilei Marii Uniri, primarul Constantin Popescu precizând că situația economică nu a permis acest lucru.
„Ca fiecare român. Am fost în zonă. N-am avut nimic deosebit. Anul ăsta a fost mai deosebit, cu toate problemele financiare”, a spus primarul comunei Drăgoiești, Constantin Popescu.
Un răspuns halucinant a fost dat și de primarul comunei Cacica, Petru Todosi, care a spus că s-a bucurat, din fața televizorului, de paradele dedicate zilei de 1 Decembrie.
„Am sărbătorit foarte bine. M-am uitat la paradă la televizor”, a declarat primarul comunei Cacica, Petru Todosi.
În ceea ce-l privește pe edilul de la Siminicea, acesta „a jucat în deplasare” de Ziua Națională a României, fiind prezent la manifestările organizate de colegul său de la Adâncata.
„Am participat la evenimentele de la Adâncata. Mie nu-mi permite bugetul să organizez”, a spus primarul comunei Siminicea, Vasile Clim.