Sezonul sărbătorilor de iarnă aduce pentru români nu doar bucuria revederii cu cei dragi, ci și o tendință accentuată de a cumpăra în exces. Potrivit unui sondaj recent, 70% dintre români achiziționează produse de care nu au nevoie, influențați de tematica de sezon și de strategiile comerciale ale magazinelor.
Produsele preferate: alimente, băuturi și cosmetice tematice
În topul preferințelor consumatorilor se află alimentele cu tematică de Crăciun, alese de 79% dintre români. Următoarele poziții sunt ocupate de băuturi ambalate festiv sau cu arome de sezon și de cosmeticele prezentate în ambalaje tematice.
„Cumpărăm foarte mult şi fără rost. Vrem să simţim că sărbătorile sunt îmbelşugate, iar cumpărăturile ne dau acea stare de bine,” explică un cumpărător, confirmând tendința generală observată în perioada aceasta, arată B1TV.
Promoțiile, factor declanșator al cumpărăturilor inutile
Un alt aspect important evidențiat de sondaje este atracția pentru produsele în ediție limitată. 7 din 10 români achiziționează astfel de produse, chiar dacă nu au o utilitate imediată.
Psihologul Monica Dobrea explică acest comportament prin nevoia de satisfacție emoțională:
„Poate fi o dependenţă care doar se accentuează în perioada sărbătorilor, însă ea există dinainte, fiind legată de dezechilibre emoţionale. Prin aceste cumpărături, oamenii nu caută obiectul în sine, ci satisfacția acțiunii de a cumpăra.”
Sociologul Ciprian Iftimoaiei adaugă că această tendință este, de asemenea, legată de dorința de a fi percepuți ca deosebiți sau excepționali:
„Oamenii vor să pară importanţi, de aceea sunt dispuşi să cheltuie bani, chiar şi pe produse care nu sunt neapărat necesare.”
Cumpărături dictate de nostalgie
Conform specialiștilor, cumpărăturile compulsive de sărbători nu sunt doar un fenomen comercial, ci și unul emoțional. Mulți români achiziționează produse specifice pentru a recrea atmosfera copilăriei și pentru a retrăi momentele magice asociate cu sărbătorile.
Cum să evităm excesele de sărbători?
Pentru a combate cumpărăturile inutile, experții recomandă:
- Planificarea unei liste de cumpărături, pentru a evita achizițiile impulsive.
- Stabilirea unui buget clar, care să limiteze cheltuielile.
- Conștientizarea motivației emoționale, încercând să găsim alte metode de a retrăi bucuria sărbătorilor.
Într-o perioadă în care tentațiile comerciale sunt la tot pasul, adoptarea unui comportament cumpătat poate transforma sezonul festiv într-un moment de bucurie autentică, fără presiuni financiare sau regrete, relatează psnews.ro.