Trei şcoli din judeţele Prahova, Suceava şi Botoşani au fost declarate câştigătoarele concursului flash-mob organizat în cadrul proiectului „Şcoala pentru toţi copiii!”-II.
În cadrul proiectului „Şcoala pentru toţi copiii!”-II, implementat de Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului – CADO în parteneriat cu Asociaţia Consultanţilor în Dezvoltare Comunitară – ACDC, s-a desfăşurat o Campanie de informare şi educare privind segregarea şcolară şi drepturile copilului.
Scopul campaniei a fost creşterea gradului de conştientizare a actorilor decizionali în asigurarea educaţiei incluzive, a părinţilor şi victimelor segregării, precum şi a publicului larg privind impactul segregării la nivel personal, educaţional şi asupra societăţii şi importanţa dreptului egal la educaţie de calitate, în următoarele judeţe: Botoşani, Braşov, Constanţa, Cluj, Iaşi, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Prahova şi Suceava şi municipiul Bucureşti.
Campania a fost lansată, de către Asociaţia Consultanţilor în Dezvoltare Comunitară – ACDC în luna august 2021, s-a numit „Şi la Şcoală Suntem Toţi la Fel!” şi a constat în organizarea de sesiuni de informare cu cadrele didactice (300 participanţi) din cele 11 judeţe, prioritatea fiind cadrele didactice din şcolile care prezintă semne de segregare, organizarea de sesiuni pentru informarea părinţilor şi membrilor comunităţilor (1200 participanţi) unde au fost identificate cazuri de segregare.
În cadrul campaniei, ziua de 04.04.2022 a fost dedicată organizării de flash mob-uri cu participarea a peste 2.400 de elevi din şcolile identificate ca fiind segregate. Fiecare şcoală şi-a regizat propriul film de prezentare: fondul muzical a fost selectat de către elevii-participanţi, iar locaţia a fost aleasă de către cadrele didactice-coordonatori de eveniment de comun acord cu elevii.
Campania a culminat cu realizarea unui film de scurt metraj privind segregarea şcolară prin includerea unor testimoniale ale elevilor din şcolile segregate. Materialele video realizate de cele 33 de unităţi de învăţământ din cele 11 judeţe au făcut parte dintr-o competiţie şi pot fi vizionate pe pagina de facebook a proiectului: https://www.facebook.com/haicunoiscoalapentrutoticopiii.
În urma selecţiei realizate de un juriu, care a evaluat numărul de like-uri primite, creativitatea şi mesajul fashmob-urilor, au fost declarate câştigătoare trei şcoli din judeţele Prahova, Suceava şi Botoşani:
Locul I – Şcoala Gimnazială Mâneciu Pământeni din judeţul Prahova – cu 100 de puncte
Locul II – Şcoala Gimnazială „Nicolae Stoleru” Baia din judeţul Suceava – cu 85 puncte
Locul III – Şcoala Gimnazială nr. 1. Suliţa din judeţul Botoşani – cu 75 puncte.
Trebuie spus că din județul Suceava au mai participat și alte unități școlare din Vatra Dornei, Marginea, Todirești și Șcheia.
Alături de cele 33 de şcoli implicate în cadrul acestui proiect, colaboratori au fost şi Inspectoratele Şcolare Judeţene, autorităţi locale, judeţene şi naţionale responsabile cu asigurarea educaţiei incluzive şi aplicarea legislaţiei privind non-discriminarea în mediul educaţional. ONG-uri locale şi naţionale active în combaterea discriminării rasiale, apărarea drepturilor omului; reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale (UNICEF, Banca Mondială etc) şi ambasadele, dar şi reprezentanţi mass-media, se mai arată în comunicat.