Senatorul PSD de Suceava Ioan Stan aduce clarificări referitor la opiniile vehiculate în spaţiul public cu privire la rectificarea bugetară care va fi negativă şi la faptul că Guvernul apelează frecvent la transferuri din fondul de rezervă.
„Astfel, românii trebuie să ştie că nu discutăm despre epuizarea fondurilor guvernamentale. Toate aceste sume ar fi trebuit alocate către ministere în urma unei rectificări bugetare, care însă depinde în mare măsură de Legea privind măsurile fiscal-bugetare pe care și-a asumat guvernul răspunderea. Deci, rectificarea nu se poate face înainte de pronunțarea CCR și de intrarea legii în vigoare. Suntem în această situație pentru că USR și FD au sesizat legea la CCR pentru a apăra băncile cu profituri excesive și marile companii care își diminuau profiturile pentru a nu plăti taxe statului român. Drept urmare, din cauza amânării măsurilor fiscal-bugetare, ca urmare a sesizării USR și FD la CCR, Guvernul nu a putut încasa veniturile suplimentare pentru finalul acestui an, din supraimpozitarea profiturilor excesive, a luxului și a viciului și din consolidarea luptei împotriva evaziunii fiscale. Ca atare vom avea o rectificare negativă.
Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă USR și FD ar fi ținut cont de interesul românilor, nu de interesul băncilor și al corporațiilor. Legea ar fi fost în vigoare, rectificarea ar fi fost realizată, iar guvernul ar fi avut fonduri suplimentare din impozitarea profitului excesiv și combaterea evaziunii. Nu trebuie să uităm că în Raportul de activitate al SRI din 2020, practicile băncilor și marilor companii care își exportă profiturile în afara țării către paradisuri fiscale sau către firma mamă din afara țării (care sunt apărate de USR), sunt considerate, „o vulnerabilitate a sustenabilității financiare”. Considerăm că românii trebuie să cunoască aceste aspecte şi să înţeleagă cine se ocupă cu adevărat de problemele lor şi cine pune beţe în roate”, a explicat senatorul sucevean.