Senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan, a declarat că reforma pensiilor speciale propusă de miniștrii care au în plată astfel de pensii a urmărit în primul rând eliminarea inechităților față de sistemul contributiv, fără însă a destabiliza sectoarele critice din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale.
„Drept urmare, considerăm că impozitarea progresivă pe partea necontributivă este soluția prin care sunt tăiate semnificativ pensiile speciale mari, fără însă a afecta semnificativ pensiile mici din sectoarele critice.
Contrar unor interpretări eronate ale proiectului de lege, care susțin că impozitarea progresivă se aplică pe toată valoarea pensiei, inclusiv pe partea contributivă, în realitate amendamentele propuse includ o excepție care spune clar ca în cazul în care partea contributiva din pensia specială este mai mare decât salariul mediu brut, atunci cota de impozitare de 15% se aplică doar pentru partea necontributivă, iar pentru restul se aplică impozitul obișnuit ca la toate pensiile din sistemul contributiv de 10% pentru ceea ce depășește 2.000 de lei.
De exemplu, pentru o pensie de serviciu de 10.000 lei, în care partea contributivă reprezintă 8.000 lei, cota de impozitare de 15% nu se va aplica pe 3.200 de lei (diferența dintre salariul mediu brut 6.800 și pensia totală de 10.000 de lei), ci doar pe cei 2.000 de lei, care reprezintă partea necontributivă. Astfel, cotele progresive de impozitare se aplică în felul următor:
– 0% pentru primii 2000 de lei (parte contributivă);
– 10% pentru următorii 6.000 de lei (parte contributivă);
-15% pentru diferența de 2.000 de lei (parte necontributivă)
Partea contributivă reprezintă partea din pensia de serviciu care se plătește din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (Bugetul de pensii) și e stabilită pe baza contribuțiilor plătite din veniturile salariale din perioada de activitate.
Partea necontributivă reprezintă un supliment, plătit din bugetul ministerului de resort, stabilit ca diferență între partea contributivă și pensia de serviciu stabilită conform legii speciale.
În cazul pensiilor militare, contribuțiile din veniturile salariale din perioada de activitate sunt la fel ca la orice salariat civil. Diferența e că în cazul contribuției pentru pensie, acesta nu se virează la Bugetul de pensii (ca în cazul civililor), ci la Bugetul de stat. Din acest motiv, pensia de serviciu militară va fi plătită integral de la bugetul de stat, respectiv din bugetele ministerelor sau instituțiilor care au în plată pensii militare”, a declarat senatorul Ioan Stan.