Sesiune de întrebări pertinente și răspunsuri concrete, la Manifestul lui Flutur pentru tineri 

Joi, 9 mai, de Ziua Europei, la Statuia Ecvestră a lui Ștefan cel Mare s-a desfășurat Manifestul lui Flutur pentru tineri „VOI”. Amfitrionii evenimentului au fost președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, și viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi. Cei doi liberali au discutat deschis cu zecile de tineri prezenți despre problemele județului Suceava.

Primul vorbitor a fost Lucian Harșovschi, care a prezentat proiectul de modernizare a Parcului Șipote. Ulterior, candidatul PNL la funcția de primar al Sucevei a subliniat că evenimentul este dedicat tineretului, însă vârsta din buletin nu contează.

 „Vă asigur că veți avea un sprijin în mine pentru că este timpul tinerilor, iar tinerețea nu ține de vârsta pe care o aveți sau o afișăm în buletin, ci ține de atitudine, iar atitudinea este importantă”, a spus Lucian Harșovschi.

De cealaltă parte, Gheorghe Flutur, a deschis o sesiune de întrebări și răspunsuri, cele mai multe fiind pe teme economice sau privind beneficiile integrării europene. Astfel, Flutur le-a spus celor prezenți că vor înțelege pe deplin ce înseamnă să aparținem de Uniunea Europeană și de NATO, doar dacă mergem la Cernăuți sau în Republica Moldova.

Tânărul antreprenor din Burla, Cristi Pintiliuc, a abordat tema întoarcerii tinerilor din Diaspora și susținerea lor în deschiderea unei afaceri. 

 „Noi, cei care candidăm, primarii care candidează sau cei care vor să fie primari trebuie să ne schimbăm comportamentul față de antreprenori, față de inițiativă. Eu cred foarte mult că în perioada următoare va trebui să stimulăm inclusiv o primărie, un primar care depune proiecte și să aibă un punctaj în plus, și pentru câte locuri de muncă și câți antreprenori are în localitatea lui, a spus președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Astfel că, șeful administrației județene l-a dat de exemplu pe candidatul PNL de la Verești care a spus că are piatră pe apa Sucevei și pe apa Siretului care este exploatată de diverse firme private și că acesta își propune să înființeze o societate care să producă piatră concasată pe care să o vândă pentru A 7, iar cu banii câștigați să dezvolte alte zone ale comunei.

De asemenea, Flutur a dat și exemplele candidaților liberali de la Marginea și Berchișești, care au pe liste un număr mare de antreprenori.

 „Să înceapă câțiva antreprenori să povestească despre cum se poate. Astea cu nu se poate descurajează. Trebuie să gândim pozitiv. Nouă ni se schimbă viața cu aceste autostrăzi. Ne pregătim noi cu ceva pentru asta? Primarul meu de Dolhasca intuiește că se urcă pe autostradă și în 40 de minute poate să vândă gogoși – nu politice – în Iași?”, a adăugat Gheorghe Flutur.

În completare, viceprimarul Lucian Harșovschi a spus că în viziunea sa și a echipei sale parteneriatul cu antreprenorii este imperios necesar.

„Antreprenorii sunt partenerii administrației publice de la Suceava. Nu trebuie să vină să stea cu capul plecat la ușa Primăriei pentru a obține o autorizație, că-i de construcție, că-i de funcționare, sau o informație. Antreprenorii plătesc taxe, plătesc impozite, plătesc salarii unor oameni, iar acei oameni sunt membri ai comunității, iar noi din acele taxe și impozite facem tot pentru populație”, a subliniat Lucian Harșovschi, care a dat exemplu viitorul parc industrial ce va fi înființat la Termica.

În altă ordine de idei, printre subiectele abordate s-a numărat și problema consumului de droguri, un fenomen grav.

Nici nu știi cum să începi așa o discuție. Și eu cred că este cea mai alarmantă problemă. Trebuie să facem ceva. Să îi luăm pe ei și să îi întrebăm ce îi face să ajungă acolo. Să întrebăm și familiile. Nouă nu o să ne tihnească. Avem nevoie de soluții realiste, nu de genul celor ca să punem jandarmi să ne păzească de viruși”, a subliniat Flutur.

Opinii pertinente despre acest subiect sensibil au avut și parlamentarii PNL de Suceava Ioan Balan și Bogdan Gheorghiu. Deputatul Gheorghiu a subliniat că tinerii ar trebui implicați în procesul de reabilitare al consumatorilor de droguri, în contextul în care consumul de droguri a crescut, inclusiv în școli.

La rândul său, deputatul Ioan Balan a precizat că o altă soluție ar fi un parteneriat solid între școală, administrație și ONG-uri. De asemenea, parlamentarul sucevean nu exclude nici voluntariatul, care ar trebui să fie stimulat mult în zona acestor tineri, astfel încât să capete experiență pentru a se putea implica activ în campanii antidrog.

O altă temă abordată în cadrul Manifestului lui Flutur pentru tineri „VOI” a fost cea a problemelor de integrare europeană, dar și beneficiile programelor europene.

Despre acest subiect a vorbit și primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a subliniat că Primăria Suceava nu a ratat accesarea niciunui program european. Edilul a mai spus fără fonduri europene nu s-ar fi realizat multe din lucrurile care s-au făcut până acum în municipiul Suceava.

Evenimentul s-a încheit cu interpretarea unor melodii românești.