Facultățile de Drept și Științe Administrative (FDSA) și de Istorie-Geografie (FIG) din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, împreună cu Uniunea Națională a Barourilor din România, Uniunea Avocaților din Republica Moldova, Baroul Suceava și Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, Ucraina, au organizat joi, 20 octombrie 2022, o sesiune omagială de drepturile omului dedicată memoriei vieții și faptelor lui Traian Popovici, jurist român cu eminentă vocație umanitară universală.
Evenimentul, inițiat de către prof. univ. dr. Florin Pintescu, decan al FDSA, lect. univ. dr. Lucian Sorin Stănescu din cadrul FDSA, care a avut și calitatea de moderator, și av. drd. Mircea Grozavu din cadrul Baroului Suceava, s-a desfășurat în sala de lectură a Bibliotecii Universității „Ștefan cel Mare” și s-a bucurat de prezența unor personalități marcante ale Sucevei. Între invitați au fost și prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorector al USV, prof. univ. dr. Aurora Ciucă, de la FDSA, conf. univ. dr. Daniel Hrenciuc și conf. univ. dr. Radu Bruja de la FIG, cercetător dr. Daniel Boboc, de la Institutul Național pentru studierea Holocaustului din România, Radu Sacagiu, președintele Asociației „Fraterna” Iași, av. dr. Dorin Popescu, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, av. dr. Marius Striblea, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România, precum și av. Viorel Liviu Mihai, decanul Baroului Suceava.
Sesiunea omagială a debutat cu discursul prorectorului Mircea A. Diaconu, care a făcut o incursiune în viața și opera avocatului Traian Popovici, o personalitate marcantă a Bucovinei, primar al Cernăuțiului. Totodată, el a vorbit despre măreția faptelor acestui bucovinean care a salvat de la moarte mii de evrei.
Un alt aspect important a fost cel subliniat de către prof. univ. dr. Aurora Ciucă și anume acela că Traian Popovici a apărat drepturile omului, deși, oficial, acestea au fost stabilite și consemnate ulterior.
În acele vremuri de restriște, în care propaganda ideilor totalitariste fundamentate pe supremația rasială servea drept fundament ideologic pentru negarea adevărului axiomatic al dreptului natural, Traian Popovici a ales să nu execute ordinul unei legi vădit inumane, preferând mai degrabă atragerea oricărei forme de răspundere juridică, politică sau publică, decât să comită adevărate crime împotriva propriei conștiințe. Judecata istoriei a demonstrat că faptele care puteau deveni o crimă împotriva propriei conștiințe aveau să fie calificate în noua ordine juridică postbelică drept crime împotriva umanității. Așadar, noua paradigmă a drepturilor omului a fost fundamentată pe valori identice celor apărate prin propriile fapte de către Traian Popovici și de către cei pe care a reușit să îi inspire.
De altfel, fiecare dintre invitați a vorbit despre importanța curajului și empatiei avocatului Traian Popovici, celui care în anul 1969 statul Israel i-a decernat titlul, medalia și diploma de „Drept între popoare”, distincție acordată ne-evreilor care s-au comportat cu eroism, cu riscul vieții, familiei și avutului încercând să salveze evrei de Holocaust și, implicit, Cetățenia de Onoare a Israelului. Astfel Traian Popovici a devenit primul cetățean român care a fost decorat cu această înaltă distincție umanitară de anvergură internațională.
Reamintim că avocatul Traian Popovici s-a născut în comuna suceveană Udești și a decedat în satul Colacu din comuna Fundu Moldovei.