Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean Suceava, medicul Bogdan Bondaru, a informat că, la sfârşitul lunii august 2024, în ordinul nr. 1.280 din 21 august 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 865 din 29 august 2024, se menționează includerea Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan ce nou” Suceava în lista spitalelor ce iniţiază tratament prin pompe de insulină, sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, sisteme de pompă de insulină fără tubulatură la exterior cu rezervor, canulă și cateter încorporate în carcasă ermetică, sisteme de pompă de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei capabile de funcționare în buclă închisă (tip HCL), sisteme de monitorizare continuă a glicemiei.
Pompă de insulina şi dispozitivul pentru monitorizarea continua a glicemiei constituie o metodă eficace de tratament pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1, care prezintă o variabilitate glicemica crescută, din cauza căreia nu își pot determina şi ajustă în mod corespunzător dozele de insulina necesare. Dispozitivul de monitorizare continua a glicemiei este recomandat pacienților cu diabet zaharat tip 1 (insulinodependent), în regim de tratament bazal/bolus cu multiple doze de insulina, care, în ciuda automonitorizării cu ajutorul testelor de glicemie clasice, efectuând profile glicemice pre și postprandiale, au variabilitate glicemica crescută şi nu își pot ajusta corespunzător dozele de insulina. Concret, deși pacientul cu diabet zaharat tip 1 (DZ tip 1) îşi monitorizează constant glicemia la domiciliu, cu ajutorul glucometrului, observa diferențe foarte mari între valorile obținute în urma testării, înainte de masă şi la două ore după. Pompă de insulina vine să completeze tratamentul pacientului cu DZ de tip 1, urmărit cu un sistem de monitorizare glicemica continua, la care nu se poate obține un echilibru metabolic bun, variabilitatea glicemica este mare şi la care apar frecvent hipoglicemii.
Care sunt avantajele utilizării pompei de insulina? Spre deosebire de administrarea dozelor de insulina cu ajutorul pen-urilor, administrarea insulinei prin intermediul acestui dispozitiv medical poate mima secreția fiziologică a insulinei, care este ondulantă, în funcție de momentul zilei. Modificarea dozelor de insulină poate fi făcută mult mai corect, pe intervale orare şi cu diferențe mult mai mici (în situația administrării cu penul, cea mai mică modificare poate fi cu 0.5 U/doza de insulina, în situația administrării cu pompa, diferența poate fi de 0,05 U/oră). Acesta este principalul beneficiul al administrării insulinei cu ajutorul pompei dedicate.
Care sunt avantajele utilizării dispozitivului pentru monitorizarea continua a glicemiei? Beneficiile utilizării unui astfel de dispozitiv sunt legate de: Un mai bun control al glicemiilor. Scăderea variabilității glicemice (hipo sau hiperglicemii).
Timpul petrecut în normoglicemie, creşte spre intervalul recomandat de >70% din 24 de ore.
Pacienții care utilizează pompa de insulina pot merge la piscină, la mare sau la saună, cu mențiunea că este necesar să oprească temporar pompa de insulina. Totodată, se poate practica, cu grijă, sportul care nu implica contact, fără a opri pompa de insulina. Riscurile utilizării pompei de insulina ţin de blocarea administrării continue a insulinei prin obstrucţia cateterului şi riscul apariţiei cetoacidozei diabetice.
„Includerea Spitalului Județean Suceava în programul de inițiere al acestor dispozitive reprezintă cea mai importantă realizare pentru îngrijirea pacienților cu diabet zaharat. Prin dotările existente şi expertiza medicilor diabetologi (dobândită prin cursuri de perfecționare continuă) unitatea sanitară este printre puținele care derulează programele complete pentru pacienții cu diabet zaharat, comparativ cu centrele universitare consacrate. Montarea acestor dispozitive se face prin internare continuă sau de zi, pacienții urmând a fi programați în limita fondurilor alocate de CAS Suceava.
Utilizarea monitorizării continue a glicemiei şi administrarea insulinei cu ajutorul pompei de insulina la pacienții cu DZ tip 1 reprezintă standardul de aur al tratamentului. La ora actuală în evidenţă CAD Suceava sunt 185 pacienți care beneficiază de senzori de glicemie şi 40 pacienți care beneficiază de tratament prin pompa de insulina”, a precizat dr. Claudiu Cobuz, medic primar șef Secție Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice.