La data de 02.04.2023, în jurul orei 21:20, polițiștii aflați în serviciul de patrulare și intervenție la evenimente pe raza de competență din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești au observat pe drumul județean DJ 178C Bilca, un autoturism care circula din sensul opus autospecialei de poliție, având doar luminile de poziție aprinse.
S-au efectuat semnale regulamentare de oprire, însă conducătorul autoturismului nu s-a conformat, a mărit viteza de deplasare și și-a continuat drumul. Lucrătorii de poliție au pornit în urmărirea autovehiculului pe drumul județean, însă după aproximativ 700 de metri, conducătorul auto a virat la stânga pe un drum comunal.
În continuare, pe latura sudică a canalului de evacuare a apei a unei microhidrocentralei, după aproximativ 500 de metri pe acest drum comunal, conducătorul autoturismului, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a ieșit în afara părții carosabile și a pătruns în apă.
Polițiștii au observat faptul că în interiorul autoturismului, la volan, se află o persoană de sex masculin, fără a exista alți pasageri.
Având în vedere că debitul de vărsare al apei era foarte mare, persoana de sex masculin în cauză nu putea înainta înspre peretele exterior al canalului de evacuare a apei, fiind purtat în continuare de curenții de apă. La un moment dat, persoana în cauză s-a scufundat și nu mai putea fi observată, moment în care lucrătorii de poliție au coborât înspre unul din pereții canalului de evacuare a apei, unde cu ajutorul unei ramuri al unui arbore, cu lungimea de aproximativ 3 metri, au reușit să-l tragă înspre peretele canalului, salvându-l pe șofer.
Întrucât starea de sănătate a persoanei în cauză era precară, lucrătorii de poliție au inițiat primele manevre specifice în situațiile de hipotermie și au solicitat imediat la fața locului un echipaj medical, care să-i acorde conducătorului auto îngrijiri medicale de specialitate.
Ulterior, șoferul a fost preluat și transportat de un echipaj SMURD la Spitalul Municipal Rădăuți, cu diagnosticul de „hipotermie”, fără a fi identificate alte leziuni.
Din verificările efectuate s-a stabilit faptul că șoferul este un bărbat de 24 ani din comuna Vicovu de Jos, județul Suceava.
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest din dotarea Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, rezultatul indicând o valoare de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, la sediul Spitalului Municipal Rădăuți, șoferul a fost testat și cu aparatul Drug Test din dotarea Compartimentului Rutier Rădăuți, rezultatul fiind, negativ.
Efectuându-se verificări în bazele de date, s-a stabilit faptul că șoferul este posesor de permis de conducere, dreptul său de a conduce autovehicule pe drumurile publice fiind valabil, însă vehiculul condus avea certificatul de înmatriculare suspendat și nu figura ca având o poliță RCA valabilă.
Șoferul de 24 de ani a fost sancționat contravențional conform OUG 195/2002, HG 1391/ 2006 și Legea 132/2017 pentru abaterile pe care le-a comis la regimul rutier.
Totodată, la Spitalul Municipal Rădăuți au fost continuate procedurile, fiind întocmit și un dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prev. şi ped. art. 196 alin. (2) rap. la art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul Penal.
Deși mesajul de fermitate în aplicarea legii este unul cât se poate de clar și obiectiv, în continuare șoferi iresponsabili încalcă legea și pun în pericol viața proprie, dar și a altor persoane prin gesturi ce nu respectă măcar o proporționalitate logică între gravitatea abaterii rutiere, urmările în plan juridic și potențialele consecințe tragice.
Neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier nu este doar o contravenție și un act de sfidare a legii și autorității, ci poate atrage consecințe din cele mai grave pentru șoferul care încalcă legea, pasagerii din vehiculul acestuia, alți participanți la trafic (șoferi sau pietoni) și chiar pentru polițiștii care vor desfășura activități de interceptare și oprire.
Urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substențe interzise de către șoferi.
Din fericire, în situația prezentată, șoferul a fost păzit de destin, dar a avut și norocul intervenției prompte a celor doi polițiști Ștefan și Alexandru din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești. Prin intervenția lor profesionistă au salvat viața unui om care, sperăm că a înțeles pentru viitor să conștientizeze și să respecte legea.