Polițiștii au efectuat verificări în trafic inclusiv asupra mijloacelor de transport școlar , activitățile vizând creșterea gradului de siguranță a elevilor. S-a urmărit modul de echipare a vehiculelor de transport școlar pentru circulația în condiții de iarnă, starea tehnică a microbuzelor școlare, precum și conduita în trafic a conducătorilor de vehicule școlare.
Activitățile polițiștilor au vizat verificarea legalității transporturilor rutiere publice de persoane și mărfuri, prin verificarea deţinerii documentelor necesare efectuării transportului de către operatorul de transport şi de conducătorul auto și verificarea respectării traseului şi a graficului de circulaţie cu opririle aferente.
Totodată, s-a verificat respectarea capacităţii maxime de încărcare ale autovehiculelor de transport persoane și verificarea respectării numărului maxim de locuri pe scaune prevăzute în certificatul de clasificare al autovehiculului, faţă de numărul maxim de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, după caz.
În cadrul acțiunii s-a procedat și la testarea cu aparatul etilotest a tuturor conducătorilor de autovehicule care efectuează acest gen de transport și la verificarea valabilității inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului.
Din păcate, a fost înregistrat și un caz în care polițiștii au întocmit conform procedurilor legale dosar de cercetare penală pentru șoferul unui microbuz școlar, abaterile din sfera penală și contravențională punând în pericol siguranța rutieră.
Astfel, la data de 29.01.2024, în jurul orelor 09.42, echipajul rutier a oprit pentru control pe D.N.17/A în localitatea Dornești, județul Suceava un microbuz, care rula cu viteza de 72 km/h în localitate.
Microbuzul este destinat transportului școlar, însă în momentul oprii nu transporta elevi și era gol, din declarația conducătorului auto rezultând că se deplasa în municipiul Rădăuți pentru a alimenta cu carburant.
În urma discuţiilor purtate cu șoferul s-a constatat că acesta emana halenă alcoolică şi fiind testat cu aparatul etilometru, a rezultat valoarea de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care a fost condus la Spitalul Rădăuți, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe, prev. de art. 336 alin.1 din CODUL PENAL, fiind aplicate și sancțiuni contravențioanle pentru depășirea regimului legal de viteză.
Astfel de activități vor continua și în perioada următoare pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere și au ca scop impunerea respectării normelor rutiere de către toți participanții la trafic și depistarea activităților ilegale de transport rutier de mărfuri și persoane.
Defecţiunile tehnice ale vehiculelor, nerespectarea legislaţiei rutiere de către şoferii care desfăşoară în mod ilicit activităţi de transport public de persoane, pun în pericol siguranţa cetăţenilor care plătesc sume de bani pentru a ajunge la destinaţie în siguranţă, dar care nu conştientizează riscurile la care se expun.
Totodată, poliţiştii solicită cetăţenilor să nu apeleze la variante de transport neautorizate, punându-şi viaţa în pericol. Apelarea la astfel de soluţii de compromis privind transportul rutier implică riscuri foarte mari. Există posibilitatea ca şoferii respectivi să nu posede permis de conducere sau să nu aibă abilităţile necesare transportatorilor rutieri autorizaţi, să fie sub influenţa alcoolului sau să aibă intenţii de natură infracţională. De asemenea, astfel de vehicule utilizate nu sunt autorizate şi verificate din punct de vedere tehnic pentru desfăşurarea de activităţi de transport public de persoane.
Solicităm cetăţenilor să sesizeze de îndată astfel de practici neautorizate şi care dăunează în mod grav atât mediului legal de afaceri dar şi siguranţei rutiere.