Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, care a demisionat recent din cauza scandalului de plagiat, este liber să se întoarcă la conducerea Consiliului Național al Rectorilor. 70 de membri din cei 73 îl susțin.
“Procedura este clară: după emiterea ordinului de ministru de încetare a suspendării domnului Sorin Cîmpeanu din funcția de rector, dânsul revine la conducerea CNR”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele interimar al Consiliului Național al Rectorilor (CNR), Diana Moș.
Întrebată care este punctul său de vedere cu privire la revenirea lui Cîmpeanu, după acuzațiile de plagiat, Diana Moș a spus că “este normal să revină în aceasta funcție atâta vreme cât a fost ales de către membrii CNR, continuându-și mandatul pentru care a fost ales”.
Diana Asinefta Moș este rectorul Universității Naționale de Muzică din București.
Doar 3 rectori, din 73, au anunțat public că nu îl susțin pe fostul ministru acuzat de plagiat: Marian Preda – Universitatea din București, Daniel David – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Remus Pricopie – SNSPA.
Consiliul Național al Rectorilor are “73 de membri cu drept de vot”, iar comunicatul emis joi de această organizație, cu puțin timp înaintea demisiei lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al Educației, “a fost votat de majoritatea acestora”, a precizat vineri, pentru Edupedu.ro, președintele interimar al CNR, Diana Moș. De remarcat că șefa interimară a CNR nu a anunțat numărul exact al celor care au votat în susținerea fostului ministru acuzat de plagiat.
Aceasta a indicat faptul că Sorin Cîmpeanu urmează să revină la conducerea CNR după plecarea de la minister, având în vedere că el s-a suspendat din funcția de rector – și, prin urmare, din cea de președinte al consiliului – pe perioada mandatului de ministru, timp în care funcția a fost ocupată prin rotație de alți membri.
Joi, 29 septembrie, înainte ca Sorin Cîmpeanu să-și anunțe demisia, CNR emitea un comunicat de presă în care, pe de o parte, organizația afirma că “susține valorile fundamentale ale eticii academice”, dar, pe de altă parte, considera “inacceptabil să fie aruncate în derizoriu cariere universitare și întregi comunități academice din România, astfel de acțiuni putând fi inițiate în scopuri total străine învățământului, eticii și moralei”. Comunicatul era semnat de Prof. Univ. dr. Diana Moș, rectorul Universității naționale de Muzică București.
Articolul integral AICI.