SRI explică de ce pe TikTok sunt postări din 2014, deși aplicația a apărut la noi în 2018

Serviciul Român de Informaţii a precizat joi că, deşi reţeaua TikTok a devenit disponibilă în afara Chinei abia în 2017, respectiv în Europa în 2018, a fost posibilă crearea de conturi şi utilizarea platformei încă din anul 2016, inclusiv de persoane din afara Republicii Populare Chineze, prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network.

„Reţeaua de socializare TikTok a fost lansată în China, sub denumirea „A.me” în septembrie 2016, fiind încă de la acel moment disponibilă pentru crearea de conturi de pe spaţiul Republicii Populare Chineze. Deşi aceasta a devenit disponibilă în afara Chinei abia în 2017, respectiv în Europa în 2018, a fost posibilă crearea de conturi şi utilizarea platformei încă din anul 2016, inclusiv de persoane din afara Republicii Populare Chineze prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network”, arată SRI.

SRI, despre reţeaua TikTok

Conform sursei citate, „în noiembrie 2017, compania a achiziţionat start-up-ul Musical.ly din Shanghai, o aplicaţie de videosharing creată în iulie 2014 (având la momentul achiziţiei peste 70 de milioane de descărcări, respectiv peste 200 de milioane de conturi), conturile existente la nivelul acesteia fiind preluate şi integrate la nivelul aplicaţiei TikTok”.

„Majoritatea conturilor preluate de TikTok de la Musical.ly au primit nume de forma user urmat de cifre aleatorii (ex. „user472350″). De asemenea, comercializarea de conturi deja create la nivelul platformelor de social media este o practică foarte des întâlnită”, a explicat Serviciul Român de Informaţii, potrivit observatornews.ro.